Domácí pěstování brambor není nic složitého a zvládne to i začátečník. Potřebujete k tomu mít pouze kvalitní sadbu a dostatek volného místa na záhoně. Pokud jste nováček a brambory jste ještě nesázeli, zakupte si brambory určené přímo na výsadbu. Hlízy na vaření nejsou ideální, jelikož jsou chemicky ošetřeny, a to může bránit jejich správnému růstu.

Podívejte se na video, ze kterého se dozvíte vše o pěstování brambor:

Zdroj: Youtube

Vyklíčení během zimy?

Máte radost z vyklíčených brambor během zimy? Bohužel vás zklameme, není k tomu důvod. Pokud jste nechali brambory ve sklepě, ze kterých nyní trčí dlouhé klíčky, pak je všechny jednoduše olámejte. Takové klíčky jsou totiž velmi slabé a celá pozdější výsadba by byla nekvalitní. Aby brambory správně naklíčily, je potřeba jim dopřát vhodné podmínky.

Naklíčení v bedýnce

K silnému a zdravému naklíčení brambor použijte dřevěnou bedýnku, kterou vystelte rašelinou nebo perlitem. Jednotlivé hlízy brambor pak do ní vložte tak, aby část s nejvíce očky směřovala směrem vzhůru. Bedýnku i s brambory umístěte na světlé místo s okolní teplotou kolem 14 °C. Občas je choďte postříkat trochou vody a po čtyřech týdnech budete moct pozorovat malé, ale silné klíčky.

Brambory vhodné k sázení

Jakmile budou mít brambory klíčky dlouhé 2-3 cm, budou připraveny k výsadbě. Pokud toužíte po velkých bramborách, odlámejte tolik klíčků, aby na hlíze vždy zůstaly pouze 3-4 nejsilnější. Když na bramborách necháte všechny klíčky, budete sklízet o něco menší hlízy. Až budou brambory takto připravené, přendejte je na chladnější místo, aby pak neutrpěly šok z venkovní teploty. Ideální je místnost s teplotou okolo 7 °C.

Zakořenění před výsadbou

Pro co nejdřívější sklízení nechte brambory zakořenit. 10 dnů před výsadbou opatrně posypte hlízy kvalitním substrátem nebo prosátým kompostem. Klíčky do něj zapustí kořeny a brambora tak bude dokonale připravená na výsadbu. Díky tomu vám začne po zasazení ihned růst.

Sázení naklíčených brambor

Než se pustíte do samotného sázení, pečlivě zkontrolujte každou hlízu, zda není nijak poškozená či nejeví známky plísně. Poté si připravte záhon s řádky hlubokými 5 až 7 cm. Zdravé brambory do nich umisťujte klíčky nahoru s rozestupy 30 až 45 cm. Nakonec už jen zahrňte hlínou a nakopčete.

Související články

Zdroje: living.iprima.cz, homebydleni.cz, hobby.instory.cz