Kterou odrůdu brambor vybrat?

Výběr vychází především z konkrétních klimatických podmínek, ve kterých budeme brambory pěstovat. Podle délky vegetační doby vybíráme ze čtyř základních skupin. První jsou odrůdy velmi rané, druhou rané, třetí polorané a čtvrtou polopozdní až pozdní. Dalším hlediskem je takzvaný varný typ, který vyjadřuje, jak se odrůda hodí k využití v kuchyni. Zahrádkáři a drobní pěstitelé volí odrůdy rané a polorané, s kratší vegetační dobou, nejčastěji mezi 70-90 dny. Krátká vegetační doba má vliv na zdravotní stav rostlin, kdy porost nestačí ohrozit plíseň bramborová ani mandelinka bramborová. Rozhodně se vyplatí sázet předklíčenou sadbu.

Velmi rané odrůdy

Z velmi raných lze doporučit odrůdu Rosara. Vařené hlízy jsou středně pevné až pevné konzistence, slabě moučnaté. Hlízy jsou hladké oválné s tmavě žlutou dužninou a červenou slupkou. Odrůda je odolná k napadení virovými chorobami a strupovitostí. Je varný typ B.

Vynikající je i odrůda Sunshine. Tyto brambory mají žlutou dužinu a vynikající chuť. Jsou varný typ A-B.

Z raných stojí za pozornost odrůda Princess, která patří mezi nejkvalitnější. Hlízy jsou pevné konzistence, oválné, pohledné, rozhodně nezklamou ani toho nejnáročnějšího pěstitele. Díky výbornému zdravotnímu stavu se dobře skladují. Lze je konzumovat se slupkou a jsou ideální na grilování. Jsou varný typ A-B.

Výborná je i odrůda Anabelle, zejména chuťově. Ideální je do salátů a lze ji vařit i ve slupce, díky svému dlouze oválnému tvaru je navíc považována za královnu rohlíčků. Přestože se tyto brambory vyznačují tenkou jemnou slupkou, odolávají plísni i mechanickému poškození. Jsou varný typ A.

Polorané odrůdy

Skupina poloraných odrůd je zastoupena velmi významnou odrůdou Belana, která odolává plísni bramborové a lze ji dlouhodobě skladovat, proto je zahrádkáři stále vyhledávanější. Jde o konzumní odrůdu s výbornými výnosy. Díky zmíněné odolnosti je předurčena k pěstování bez využití chemických postřiků. Brambory jsou varný typ B-BC, mírně moučné, dobré chuti, mají oválný tvar a žlutou slupku i dužinu. Počet nasazení pod trsem je střední až vysoký. Další výhodou je dlouhodobé zachování konzumní kvality, protože během skladování hlízy předčasně neklíčí. Tato odrůda nemá zvláštní požadavky na půdu, nesnáší pouze půdy podmáčené a těžké. Vysoké srážky nezpůsobují problémy. Při výsadbě volíme vzhledem k mohutnosti natě šířku řádků 75 cm a vzdálenost jednotlivých rostlin 35 cm.

Předkličujeme sadbu

Předklíčená nebo dokonce dobře zakořenělá sadba je jedním z důležitých předpokladů pro ranou sklizeň. Nejlépe během února až začátkem března hlízy položíme do lísek tak, aby korunková část s více očky směřovala vzhůru. Lísky je nutné postavit do světlé místnosti a až do doby výsadby je udržovat při teplotě 12-15 °C. Brambory by měly vytvořit silné klíčky dlouhé 2 cm. Nikdy však neumísťujeme předkličované hlízy do tmy – klíčky by se vytahovaly a sadba by ztrácela na kvalitě. Chceme-li brambory sklízet co nejdříve, sadbu necháme zakořenit. V lískách ji za tímto účelem prosypeme asi 10 dní před vysázením kompostem nebo rašelinou. Hlízy pustí kořínky, a tím získají náskok před běžně vysazenými hlízami.