Proč vlastně pěstovat brambory v trávě? V první řadě můžete využít pokosenou trávu ze zahrady, které bývá na každé zahradě pořádná hromada. V druhé řadě je to snazší než klasická metoda pěstování a v poslední řadě takto můžete odradit i hryzce, kteří patří mezi nejčastější bramborové škůdce.

Dobrá příprava

Na pěstování brambor v trávě se musíte nachystat už sezónu předem, nyní, když začíná jarní sezóna, je čas brambory vysázet. Pokud jste tuto metodu už znali, jistě jste se pečlivě připravili. Pokud o ní slyšíte poprvé, máte ideální čas se začít připravovat na další rok. Ať už patříte mezi první nebo druhou skupinu, v našem postupu si vyberete rady potřebné právě po vás.

Vysoká vrstva

Čím větší zahradu na sečení trávy máte, tím více materiálu budete mít pro budoucí bramborové políčko či záhon. Každou nádobu ze sekačky plnou trávy, ale i spadaného listí, rovnoměrně vrstvěte do řádků, kde se brambory pěstují. Můžete ji promíchat s pískem i případnými krtinci. Důležité je mít co nejvíce tohoto organického materiálu, ideální je, když před začátkem zimy, kdy už není možné sekat, budete mít zhruba metr vysokou vrstvu. V řádcích nechte tento kompostový materiál přes zimu.

Výsadba brambor

Jakmile přijde dlouho očekávané jaro se stabilními vyššími teplotami (v nadmořské výšce nad 760 m až po 25. květnu), vezměte si hrábě a řádky rozhrňte tak, aby v nich bez potíží vyrostly dvě rostliny vedle sebe. Řádek by měl být zhruba metr široký, aby v něm mohly být dvě brázdy. Bramboru sázejte tak, že rozhrnete uleželou trávu, hlízu vložíte do hloubky asi 10 cm a zahrnete. Zhruba po 100 až 140 dnech brambory vyrostou a můžete sklízet.

Pozor na přehřátí

Kam s čerstvě pokosenou trávou, zatímco čekáte než brambory vyrostou? Průběžně ji vrstvěte k úpatí řádků, tráva se bude zapařovat a zahřívat zeminu, čímž vytvoříte ideální teplotu k růstu. Toto teplo také odradí hryzce, který doslova nesnáší vysoké teploty. Ovšem dejte pozor, příliš vysoké teploty by mohly poškodit bramborové hlízy, poznáte to tak, že se rostlina začne naklánět do strany. Pomoc je jednoduchá, přimíchejte do rostlinného materiálu hlínu, která jej ochladí. Výhodou takto pěstovaných brambor je, že je nemusíte v průběhu růstu vůbec okopávat ani plít.

Související články

Zdroje: www.receptyprimanapadu.cz, www.motherearthnews.com