Bramborová věž je vychytávka, která umožní obrovskou sklizeň i na malé zahrádce. Její základ tvoří pletivová konstrukce, která měří 0,6 – 1,2 metrů. Díky ní můžete pěstovat brambory vertikálně – tedy v pytlích, vysokých nádobách nebo speciálních konstrukcích, které propašujete i na balkon. Výhodou tohoto pěstování je, že vám odpadne okopávání a pletí záhonů. Navíc z jedné bramborové věže sklidíte neuvěřitelných 10 kilo domácích brambor. A to za zkoušku rozhodně stojí.

Budování bramborové věže

Pokud jste se rozhodli, že jdete do toho, skočte si do hobby marketu a kupte si 1,4 metru dlouhé a 1 metr široké drátěné pletivo, 3 výztužné tyče (o výšce 1,2 metru), perforovanou trubku s krytem (o průměru 10 centimetrů a výšce 1 metr), upínací popruhy, dva balíky slámy, 1 pytel zeminy z kompostu, kleště a kladivo.

Jakmile máte všechno po kupě, můžete se pustit do práce. Postup je jednoduchý.

  • Síť smotejte do válce o průměru 45 centimetrů a spojte stahovacími páskami.
  • Hotovou „trubku“ přeneste na místo, kde bude stát budoucí bramborová věž.
  • Pak pomocí výztužných tyčí konstrukci upevněte.
  • Na dno věže dejte plastovou trubku, kterou budete používat jako zavlažovadlo.
  • Stěny bramborové věže vystelte slámou alespoň do výšky 15 – 20 centimetrů.
  • Pokud jste nesehnali slámu, můžete místo ní použít hustou netkanou textilii.
  • Nakonec vnitřek bramborové věže vysypte zeminou.

Výsadba brambor

Máte bramborovou věž už připravenou? Pak je nejvyšší čas vysadit brambory. Použijte sadbové brambory, které dáte 10 – 15 centimetrů od sebe. Dejte pozor, aby naklíčená očka směřovala ven k pletivu. Pak na brambory dejte vrstvu slámy a zeminy. Poté stejný postup opakujte do té doby, než „bramborový základ“ dosáhne výšky 10 centimetrů od vrcholu pletiva.

Pokud jde o PVC trubku, ničím ji nevyplňujte. Pouze ji přikryjte, aby se do ní nedostal nežádoucí hmyz. Tohle potrubí vám umožní efektivní zalévání , které spočívá v pozvolném uvolňování vody. Proto se jen tak nestane, že by sazenice zůstaly suché.

Sklizeň a uskladnění hlíz

Po 110 dnech vás čeká odměna v podobě sklizně. Víte, jak poznáte, že brambory jsou už určené ke konzumaci? Přeci podle natě, která bývá suchá a zbarvená do žluta. Stačí, když hlízy sesbíráte a uložíte do dřevěných beden ve sklepě.

Brambory jsou skvělým zdrojem vitaminů A1, B1, B2 a C. Zároveň jsou bohaté i na vápník, který zlepšuje pevnost kostí. Udělejte si z nich polévku, placky, bramboráky, kaši nebo si je jen tak upečte v troubě. Je to dobrota!

Zdroje: www.adbz.cz, www.nasehobby.cz

Související články