Jak správně pěstovat rajčata?

Rajčata potřebují ke svému růstu slunné místo. Můžete je proto s úspěchem pěstovat i na balkonech vašich bytů, kde se při řádné péči o ně dočkáte i překvapivě dobré úrody. Rajčata na zahradě sázíme do jamek hlubokých 10 – 15 centimetrů vzdálených od sebe alespoň 60 centimetrů.

Budete-li rajčata pěstovat na balkoně, dopřejte jim dostatečně velké květináče o hloubce nejméně 20 centimetrů. Rajčata potřebují pravidelnou zálivku, ale příliš jim nesvědčí přemokření. Důležitá je výživa rostlin. Rajčata potřebují ke zdárnému rozvoji především fosfor a draslík. Nezapomeňte, že rajčata je třeba vyvazovat. K tomu obvykle postačí bambusové tyče pevně vsazené do záhonu nebo květináče.

Proč nepěstovat brambory a rajčata vedle sebe?

Pokud vás zajímá smíšená výsadba a chcete se o ní dozvědět víc, podívejte se na toto video:

Zdroj: Youtube

Brambory a rajčata jsou příbuzné rostliny, které patří do čeledi lilkovitých (Solanaceae), podobně jako papriky nebo baklažány. Mají tedy společné vlastnosti a mohou proto sdílet i stejné choroby, houby, plísně a škůdce. Zasadíte-li je vedle sebe, mohou se tato nebezpečí šířit rychleji a snadněji. Vyberte si proto na zahrádkách místa, na kterých bude pěstování obou zelenin odděleno.

Pozor na mandelinku bramborovou

Mandelinka bramborová je obávaným škůdcem, jehož oranžovo-růžové larvy mají schopnost sežrat během několika dnů téměř všechny bramborové listy a přeměnit váš záhon s bramborami doslova v holožír. Žlutého brouka mandelinky s podélně pruhovanými krovkami stejně jako mandelinkové larvy je proto třeba důsledně sbírat. Někdy se však může stát, že ani mechanický sběr nepomůže a vy musíte na ochranu brambor nasadit chemický postřik. Pokud byste pěstovali brambory hned vedle rajčat, chemickým postřikem byste mohli zasáhnout i plody rajčat!

Rozdílné nároky na minerální výživu

Brambory ke svému růstu potřebují hodně dusíku. Rajčata sice dusík potřebují také, ale méně, o to více fosforu a draslíku.

Pokud byste pěstovali obě plodiny hned vedle sebe, snadno by se mohlo stát, že brambory agresivně spotřebují většinu dusíku, který se rajčatům posléze nebude dostávat a jejich správná výživa bude trpět.

Odlišné kořenové systémy

Brambory a rajčata mají odlišné kořenové systémy. Brambory mají kořeny mělké a potřebují hlubokou půdu, rajčata mají kořeny hluboké vyžadující zadržování vláhy. Pokud jsou obě zeleniny pěstovány vedle sebe, mohou si navzájem bránit v přístupu k potřebné půdě a vlhkosti. Zcela nezbytná je i každoroční rotace plodin. Brambory ani rajčata byste neměli pěstovat na stejném místě několik roků po sobě. Jednak se vyčerpává půda a výnosy jsou nižší, jednak se zvyšuje riziko výskytu chorob a škůdců přežívajících v půdě.

Chcete-li si proto užít úrodu krásných sladkých šťavnatých rajčat i bohaté výnosy brambor, vyhněte se pěstování těchto plodin hned vedle sebe a řiďte se radami zkušených zahrádkářů.

Související články

Zdroje: www.rozhlas.cz, www.youtube.com,