Pokud patříte mezi aktivní pěstitele a zahradníky, jistě jste s pracemi na zahradě již začali, protože letos jarní počasí zahradničení poměrně přeje. Dopřejte pěstovaným plodinám výživnou půdu, ve které se jim bude dařit. Zkuste to jako profíci s domácím hnojivem, které si můžete jednoduše vyrobit sami. Budete navíc šetrní k životnímu prostředí a nemusíte se obávat, že by vaše sklizeň nebyla v bio kvalitě.

Jak si vyrobit jednoduché domácí hnojivo pro celou zahradu, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Je čas mít připravené záhony

Během března a dubna je čas na přípravu úrodných záhonů s půdou, která obsahuje dostatečné množství živin a mikrofauny. Proto je provzdušněte rytím a zbavte plevele.

Dodejte do půdy živiny

K přípravě záhonů patří také řádné přihnojení. Lepší je vždy používat organická hnojiva, a proto je výhodou, pokud můžete použít vlastní uleželý kompost nebo hnůj a zapravit ho do půdy. Na další hnojení si pak můžete připravit kopřivovou jíchu.

Proč zrovna kopřivy?

Kopřivy obsahují velké množství železa, dusíku, fosforu, zinku, hořčíku a draslíku, což podporuje obranyschopnost pěstovaných plodin. Významné zastoupení mají i vitamíny B, C a E a betakaroten. V kopřivách jsou také látky, které u některé zeleniny dokáží potlačit případnou hořkost.

Jak jíchu z kopřiv připravit

K výrobě budete potřebovat pouze pár surovin, vhodnou nádobu a vodu. Nasbírejte si kopřivy bez květů, aby se vám náhodou kopřivy nerozrostly v záhonu. Nasekejte je a vložte je do 2/3 objemu nádoby, která není z kovu. Následně je zalijte nejlépe odstátou vodou, aby byly pod hladinou. Pak nechte kopřivy na teplém místě kvasit, a to 2 až 3 týdny.

Zhruba jednou za den směs promíchejte. Jakmile se přestanou na povrchu tvořit bublinky a jícha začne mít charakteristický zápach, hnojivo máte připravené. Nádobu nezakrývejte a nechte ji po celou dobu otevřenou, aby mohla dýchat.

Jak hnojivo používat

Vzniklý kopřivový koncentrát zřeďte v poměru 1:10 s vodou a hnojte s ním jednou do měsíce. Pokud chcete jíchu používat častěji, zřeďte ji v poměru 1: 50. Tuto variantu lze využít během sezóny na veškeré rostliny a plodiny, které na zahradě pěstujete.

Související články

Zdroje: www.priroda-zahrada.cz, www.hobby.instory.cz, www.zahradkarskaporadna.cz