Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, living.iprima.cz

Brokolice

Brokolice se totiž řadí k nejzdravějším zeleninám vůbec. Je bohatá na vitamín K, C, A, E, B1, B2 a B9, který prospívá především ženám. Obsahuje vysoké procento vlákniny a je plná antioxidantů. Konzumovat můžete nejen nerozvinutá poupata, ale také mladé výhonky a listy. Ty můžete použít do salátu nebo je odšťavnit.

Pěstování brokolice

Sazenice brokolice se dají buď koupit nebo si je musíte vypěstovat ze semínek. Během sezóny můžete zeleninu sklízet hned třikrát. Semena vysévaná v únoru a březnu nabízejí ranou červnovou sklizeň. Vysejete-li začátkem dubna, bude úroda během léta. Poslední výsev je v červnu, kdy sklízíte v říjnu a listopadu. Volit můžete ze dvou typů odrůd. Brokolice stonková (chřestová) tvoří více růžiček. Brokolice květáková tvoří jednu velkou středovou růžici, jež známe z obchodu.

Zemina pro brokolici

Brokolice miluje propustnou, vlhkou, ale dobře odvodněnou půdu. Ideální pH je mezi 6,4–7,5. Do zeminy také můžete přidat kompost. Zelenina to ocení. V době růstu ji ale navíc přihnojte dusíkatým hnojivem. Nezapomeňte na pravidelné zalévání.

Stanoviště a výsadba

Sazeničky se třemi pravými lístky sázejte do sponu cca 45 x 45 centimetrů na slunné a teplé stanoviště. Pokud chcete předejít nemocem, nevysazujte je do záhonů, kde byly v předešlých dvou letech nějaké košťáloviny. Vhodnou předplodinu jsou luštěniny.

Pěstování brokolice v truhlíku

Brokolici můžete pěstovat i v květináči. Pro tento způsob si vybírejte rychleji rostoucí odrůry jako je Di Cicco, Royal Tenderete Hybrid, Flash, Happy Rich, Marathon, Bonanza, Arcadia, Paragon, Eureka nebo Pinnacle Premium. Sazeničky nebo semena sázejte do středně velké nádoby s drenážními otvory. Truhlík umístěte na místo, kde je minimálně 5 až 6 hodin slunečního světla denně. Během růstu dopřejte rostlině univerzální hnojivo s pomalým uvolňováním živin.

Sklizeň a škůdci

Brokolici sklízejte tehdy, jakmile je vrcholová růžice pevná a poupata jsou nerozvinutá. Když se objeví žluté kvítky, je přezrálá. I tak se ale dá zkonzumovat. Po sklizni ji ze záhonu neodstraňujte, vyrostou vám ještě další malé růžice. Abyste předešli napadení dřepčíky, výsadbu udržujte vlhkou. Můžete ji také překrýt netkanou textlií.