Pěstování brusinek je v oblastech jejich hojného přirozeného výskytu, v Severní Americe a severní části Asie a Evropy, velmi rozšířené. Jsou nejen velmi zdravým, ale i přímo léčivým ovocem. Brusinky jsou mimo jiné skvělou pomocí při infekcích močových cest, které účinně dezinfikují, aniž by měly neblahé vedlejší účinky, jako antibiotika. U nás se tyto pohledné a nadmíru užitečné keříky pěstují na zahrádkách stále častěji. Nejen že jsou zdravé, ale také velmi chutné a v kuchyni s nimi můžeme přímo kouzlit.
Brusinka: zdravá, chutná, krásná
Brusnice brusinka (Vaccinium vitis-idaea) tvoří polokeříky vysoké dvacet až třicet centimetrů, s kožovitými stále zelenými listy. Jejich pěstování je poměrně jednoduché. Jsou otužilé a daří se jim i v oblastech, které ostatním ovocným druhům již nevyhovují. Oblíbené jsou především velkoplodé, lahodné kanadské brusinky.
- Na zahradě je lze pěstovat na záhonech. Během krátké doby vyroste z kořenového krčku množství nových výhonků, které obrostou celý záhon a vytvoří pěkný zapojený porost.
- Mohou být také pěknou součástí vřesoviště, nebo je vysadíme jako podrost pod rododendrony v okrasných výsadbách.
- Sazeničky zasadíme trochu hlouběji, než rostly v kontejneru.
Jediný požadavek brusinek je kyselá půda
Domovinou brusinek jsou sušší, převážně jehličnaté lesy, proto jim vyhovují kyselé půdy s nízkým obsahem živin. Na přemokření reagují odumíráním nových výhonků a celých rostlin. Při pěstování v nádobách nebo v jámách vystlaných fólií proto pečlivě zajistíme odvod vody drenáží. Jinak je však pěstování v nádobách výhodné, neboť zde rostlinám snadno poskytneme ideální substrát:
Substrát pro brusinky připravíme promísením:
- vřesovištní rašeliny
- říčního písku
- listovky
- přídavku kompostu
- perlitu
- pilin
Brusinky vyžadují půdy s rašelinou a nesnášejí vápník
Pokud brusinky chceme pěstovat na záhoně zahrady se zásaditou půdou, je třeba vyhloubit plochou jámu, oddělit ji geotextilií nebo perforovanou fólií a vyplnit vhodným, kyselým substrátem. Brusinky mají mělký kořenový systém, proto stačí hloubka substrátu dvacet až třicet centimetrů.
- Zaléváme výhradně dešťovou vodou a jen za velkého sucha. Tvrdá voda obsahuje vápník, který nesnášejí.
- Hnojíme velmi opatrně. Vhodná jsou hnojiva pro kyselomilné rostliny, jako jsou rododendrony a azalky, která neobsahují vápenatou složku.
Sklizeň
Brusinky sbíráme ručně, abychom rostliny nepoškodili a aby příští úroda byla stejně bohatá.
Brusinky kvetou a dozrávají ve dvou etapách. Poprvé v květnu až červnu. Mezi červencem a srpnem přichází druhé, hlavní období květu. Přináší ještě větší, kvalitnější a chutnější plody, které se sklízejí od září do října.
Osvěčené recepty z brusinek
Brusinková omáčka ke krocanovi či zvěřině
Potřebujeme:
- 500 g brusinek
- 2 pomeranče
- 4 lžíce medu
- 3 lžíce pomerančového likéru
- semena mletého koriandru
- lžičku soli
Jak na to:
1. Všechny přísady vložíme do mixeru a nahrubo rozmixujeme.
2. Směs dochutíme a plníme jí malé sklenice, které uzavřeme a uložíme do chladničky.
3. Po pěti dnech můžeme směs podávat například k masu a drůbeži. Po otevření skleničky spotřebujeme celý její obsah.
Brusinkové víno
Potřebujeme:
- 750 g brusinek
- 250 g cukru
- 2 g kyseliny citrónové
- živná sůl pro kvasinky
- vinné kvasinky (vínka)
- 500 ml vody
Jak na to:
1. V trošce vlažné vody se lžící cukru necháme přes noc oživit vinné kvasinky. Brusinky rozmačkáme, spaříme odměřenou vodou, přidáme cukr, kyselinu citronovou a živnou sůl. Necháme na mírném ohni probublávat do změknutí bobulí.
2. Směs dáme vychladnout, poté ji přelijeme do kvasné nádoby, přidáme živé kvasinky a necháme dva dny prokvášet.
3. Nakvašený materiál přelijeme přes síto, ovocnou drť vylisujeme přes plátno. Vrátíme do kvasné nádoby s kvasnou zátkou a necháme vykvasit.
4. Po vyčištění stočíme víno do lahví. Kal s kvasinkami můžeme použít jako násadu na nový zákvas.