Pěstování bylinek má hned několik výhod. Krásně si s nimi ozdobíte byt, který zároveň provoní, je to levnější a chuť lístků je mnohem výraznější a lepší, než kdybyste si je koupili v obchodě. Zároveň můžete pěstovat pouze ty bylinky, které rádi používáte. Kromě bylinek na vaření lze pěstovat rovněž bylinky léčivky, jež vám mohou být kdykoliv nápomocny. Pro jaké druhy se tedy rozhodnete?

Ve videu se dozvíte, jak vysít semínka bylinek do PET lahví:

Zdroj: Youtube

Slunné nebo stinné místo

Než si zakoupíte bylinky, měli byste jim najít správné místo, kde budou spokojeně růst. Bylinky jako jsou bazalka, echinacea, oregano, stévie, levandule či tymián mají nejradši výsluní, proto je umístěte tam, kam vám svítí slunce nejlépe po celý den. Pokud takové místo nemáte, pěstujte raději stínomilné bylinky, mezi které patří máta, pažitka, petržel, meduňka nebo koriandr. Těm stačí ranní nebo večerní sluneční paprsky.

Předpěstované sazeničky jsou jistota

Jakmile budete kupovat předpěstované sazeničky, nezapomeňte také na speciální substrát pro pěstování bylinek, který je bohatý na živiny. Na dno květináče nasypte jako drenážní vrstvu hrubý písek, kamínky nebo keramické střepy. Díky tomu nebudou uhnívat kořínky bylinek. Do 1/3 květináče nasypte zeminu, vložte sazeničku a další zeminou ji dosypte a uduste.

Pěstování bylinek venku

Pokud byste chtěli mít bylinky na balkoně nebo na zahradě, nevysazujte je dříve, než venku bude dostatečné teplo. Okolní teplota by totiž neměla klesnout pod 10 °C. Jestliže by hrozilo, že teplota bude nižší, měli byste bylinky přemístit domů. Při pěstování bylinek venku vybírejte takové místo, které je v závětří a rovněž je chráněno před poledním žárem.

Kombinace druhů v truhlíku

Různé druhy bylinek můžete v truhlících kombinovat, ale nelze to provést se všemi, to kvůli odlišnému rozrůstání kořenů. Vedle bazalky můžete umístit majoránku. K sobě se hodí také petržel, pažitka, kopr a libeček. Jinou kombinací pak může být oregano, rozmarýn, tymián, estragon a saturejka. Nikdy však nedávejte vedle sebe mátu a meduňku. Těmto dvěma bylinkám dopřejte vždy vlastní květináč.

Pravidelná péče o bylinky

Aby se bylinkám dobře dařilo, měli byste je pravidelně zalévat. Tady platí, že je lepší bylinky zalévat častěji a méně, než je jednou za čas přelít. Jako zálivku můžete občas použít i rozprašovač, který zbaví listy zároveň prachu. Jakmile se na bylince, jako jsou máta nebo bazalka, začnou objevovat poupata, neváhejte a odštípněte je. Květy by rostlinku zbytečně vysilovaly.

Související články

Zdroje: strefa.cz, westwing.cz, living.iprima.cz