Beran (21. března - 19. dubna)

Beran je znamení ohně ovládané planetou Mars. Rostliny spojené s tímto znamením a planetou mají obvykle trny. Jsou také pikantní či hořké chuti nebo červené barvy. Protože Beran vládne hlavě, očím a obličeji, nejlepší rostliny jsou ty, které čistí krev, stimulují nadledviny nebo mají vysoký obsah železa.

Byliny: Kopřivy, kořen lopuchu, kajenský pepř, jetel červený, řebříček, třezalka tečkovaná, chmel, majoránka, ostropestřec, pelyněk, hořec, estragon, zázvor, koriandr

Býk (20. dubna - 20. května)

Býk je znamení Země ovládané planetou Venuší. Venuše je planeta, která představuje touhu a krásu, takže rostliny vhodné pro Býka mají často nádherné květy a lákavé vůně. Protože Býk vládne hrdlu a uším, nejlepší bylinky jsou ty, které uklidňují krk nebo trávicí systém.

Byliny: Lékořice, pískavice řecká, kluzký jilm, anýz yzop, sléz, levandule, pampeliška, šalvěj, tymián, andělika lékařská, řebříček

Blíženci (21. května - 20. června)

Vzdušným Blížencům vládne planeta Merkur, který ovlivňuje plíce, ramena, paže a ruce. Rostliny mají obvykle jemně rozdělené listy nebo stonky, chlupaté listy a jemné vůně. Tyto byliny pomáhají posilovat plíce a dýchací systém nebo uvolňovat nervový systém.

Byliny: Divizna, yzop, meduňka, řebříček, tužebník, kopr, fenykl, levandule, řeřicha, lékořice, kozlík lékařský

Rak (21. června - 22. července)

Vzhledem k tomu, že je Rak vodním znamením a vládne mu Měsíc, mají jeho rostliny obecně měkké listy ve tvaru měsíce, obsahují hodně vlhkosti nebo se nacházejí v blízkosti vody. Často jsou bílé barvy nebo mají bílé až světle žluté květy. Rak ovládá žaludek, prsa, bránici a játra, takže pro něj jsou ideální rostliny, které napomáhají trávení nebo uklidňují.

Byliny: Máta peprná, list papáje, řepík, petržel, verbena neboli sporýš lékařský, cizrna

Lev (23. července - 22. srpna)

Lev je ohnivým znamením, kterému vládne Slunce. Část těla, jemuž dominuje Lev, je srdce. Jeho rostliny jsou obvykle velké a obsahují oranžovou barvu. Byliny regulující krevní tlak či ty s povznášejícím účinkem, jsou pro Lva nejideálnější.

Byliny: Brutnák lékařský, hloh, rozmarýn, vlaštovičník, máta, levandule, petržel, kopr, fenykl, heřmánek, třezalka tečkovaná, andělika lékařská, světlík, anýz, zázvor, šafrán

Panna (23. srpna - 22. září)

Panna je ovládaná planetou Merkur. Je to bohyně obilí a je spojována s podzimem. Její rostliny mají často jemně rozdělené listy nebo stonky, jemnou vůni nebo malé, jasně zbarvené květy. Nejlepší byliny pro toto znamení mají vysoký obsah draslíku a pomáhají uklidnit nervy.

Byliny: Kopr, fenykl, ostružina (listy a kořen), jitrocel, třezalka tečkovaná, kozlík lékařský, levandule, majoránka, lékořice, petržel, pískavice řecká, kopr

Váhy (23. září–22. října)

Váhy jsou vzdušné znamení a vládne jim planeta Venuše. Rostliny mají často světlé, krásné květy a nádherně voní. Váhy vládnou ledvinám a nadledvinám, takže jejich bylinky pomáhají dosáhnout rovnováhy v těchto oblastech těla.

Byliny: Petržel, jalovec, máta, tymián, řebříček, andělika lékařská

Štír (23. října - 21. listopadu)

Vodní znamení ovládá Mars a Pluto. Jeho rostliny se často nacházejí na odlehlých místech nebo v podzemí. Pravděpodobně budou mít trny, červenou barvu a porostou i přes nepřízeň osudu. Štír vládne reprodukčním orgánům, takže jeho bylinky jsou ty, které vyrovnávají hormony, regulují menstruační cyklus nebo pomáhají při porodu a těhotenství.

Byliny: Aloe vera, ženšen, list maliníku, bazalka, hořec, pelyněk, zázvor, koriandr

Střelec (22. listopadu - 21. prosince)

Střelec je znamení ohně, kterému vládne velká a optimistická planeta Jupiter. Jeho rostliny mají tendenci být velké a nápadné, s příjemnou vůní. Vhodné bylinky podporují játra, mají vysoký obsah minerálního oxidu křemičitého a podporují pozitivní rozpoložení.

Byliny: Pampeliška, přeslička, šalvěj, anýz, muškátový oříšek, máta

Kozoroh (22. prosince - 19. ledna)

Kozorohu vládne planeta Saturn. Rostliny mají obvykle málo květů, jsou okrouhlé nebo dřevité a mohou mít nepříjemný zápach nebo chuť. Saturn vládne bylinám s dlouhým životem a pomalým růstem, A protože je spojován s koleny, klouby, kostmi a se zuby, měl by se zaměřit na byliny s vysokým obsahem vápníku.

Byliny: Kostival, divizna, tymián, přeslička, kokoška pastuší tobolka

Vodnář (20. ledna - 18. února)

Vodnář je vzdušné znamení, kterému vládne Uran, takže rostliny nositele vody často rostou na neobvyklých místech a mohou se lišit vzhledem. Nejpřínosnější byliny pro Vodnáře jsou ty, které pomáhají cirkulaci, uvolňují nervový systém nebo podporují inspiraci.

Byliny: Heřmánek, mučenka, kozlík lékařský, chmel, aloe, myrha, kadidlo, kostival, skořice, hřebíček

Ryby (19. února - 20. března)

Ryby jsou vodní znamení ovládané planetami Jupiter a Neptun. Jejich rostliny je těžké najít a mohou růst poblíž oceánu. Nejléčivějšími bylinkami jsou ty, které posilují imunitní systém nebo mají antibakteriální účinek. Mohou také způsobovat rozšířené stavy vědomí a být nápomocné při práci se sny.

Byliny: Echinacea, světlík lékařský, pelyněk, řebříček, oves, muškátový oříšek, anýz

Bylinky pro vaše znamení můžete konzumovat, dělat si z nich odvary nebo koupele, zasadit si je na zahrádku nebo do květináče. Usušené si je také můžete dát do skříně nebo pod polštář.

Zdroj: www.tarot.com, zeny.iprima.cz