Semena bylinek nejrychleji vyklíčí při pokojové teplotě. Kryt, který zajistí vyšší vzdušnou vlhkost, klíčení a růst semenáčků podpoří. Jakmile semínka vzejdou, dostatečně větráme a poté, co povyrostou cca na 2 cm, kryt můžeme odebrat. Níže zmíněným jednoletkám se daří v propustné půdě, zároveň však vyžadují dostatek vláhy. Zvláště při pěstování v nádobách zeminu vylehčíme pískem, nebo ještě lépe vodu pojímajícím perlitem nebo vermikulitem, které prospějí i jako drenáž na dně nádoby. Využít můžeme již hotové substráty pro pěstování bylinek či zeleniny, nebo připravit vlastní směs vyzrálého kompostu a vylehčující složky, případně listovky.

Na světle porostou a zazelenají se

Jakmile semenáčky začnou růst, je důležité poskytnout jim dostatek světla. Přisuneme je proto co nejblíže k východně či jižně orientovanému oknu bez záclon, nebo je pěstujeme pod zářivkou s denním spektrem. Pokud máme skleník či pařeniště, nádoby s již rostoucími bylinkami do něj přeneseme, v této době již pokles teploty nevadí, důležitější je dostatek světla. Navíc, za slunných březnových dní může být pod sklem krásně teplo. Otužilejší bylinky, jako je kopr a roketa, můžeme nechat na místě i při nižších teplotách, jen růst se o něco zpomalí. Teplomilné, jako je bazalka, se vyplatí na noc nosit domů, rozhodně nesmí zmrznout. Pokud nemáme k dispozici skleník ani pařeniště, za teplých slunných dní můžeme nádoby s bylinkami vystavit přímému slunci na balkóně, terase či u otevřeného okna.

Svěží kopr

Kopr vonný (Anethum graveolens) odedávna využívá nejen evropská, ale i indická kuchyně. Potěší svou chutí a vůní, prospívá také zdraví. Dodá šmrnc nejrůznějším pokrmům, sušený však ztrácí sílu. Není nad čerstvé, šťavnaté lístky, které můžeme seřezávat již velmi mladé a ony budou obrůstat.

Semena ochotně klíčí při pokojové teplotě, překrytá jen tenkou vrstvou substrátu. Při pěstování pro sklizeň mladých lístků můžeme sít hustě – s rozestupy od 0,5 do 1 cm. (Při pěstování celých rostlin je třeba prostor znásobit, i dle výše odrůdy, která může dosahovat až metru). Bujného růstu a voňavých lístků docílíme jen s dostatkem světla. A nejlépe i přímých slunečních paprsků.

Sladký koriandr

Orientální bylinka koriandr setý (Coriandrum sativum) se zabydluje i na našich okenních parapetech a zahrádkách. Její kořenitá, exotická chuť a vůně si podmanila již mnoho labužníků. Silně aromatická je celá rostlina, známým kořením jsou její kulatá semena. Ovšem vynikají jsou i čerstvé lístky.

Koriandr dorůstá do výše 20-60 cm, podle variety. První lístky však můžeme sklízet již velmi mladé, sotva povyrostou. Klíčení poměrně velkých semen urychlíme, pokud je přes noc namočíme ve vlažné vodě. Pro sklizeň mladých lístků sejeme v 1-2 cm rozestupech, pro pěstování vyšších rostlin, či pokud je později necháme vykvést, rozestupy ztrojnásobíme. Semínka překryjeme tenkou vrstvou substrátu a udržujeme mírně vlhké. Čím více světla rostoucím bylinkám dopřejeme, tím lépe.

První, okrouhlejší lístky mají plnější, zemitější chuť. Niťovitě dělené jsou ještě voňavější. Čerstvé listy obou typů jsou výtečné do polévek, restované zeleniny, zpestří obložené chleby, jednohubky, zeleninové i ovocné saláty. Semena i listy koriandru působí proti plynatosti a odstraňují křeče. Mají i mírně antiseptické účinky. Při poruchách trávení lze užívat nálev ze lžíce listů nebo lžičky podrcených semen.

Pikantní roketa

Lístky rokety seté (Eruca sativa) mají jedinečnou kořenitou chuť s nádechem hořčice. V kuchyni poslouží jako zelené koření i salátová bylina v jednom. Jsou sytě zelené a mají tvar listů pampelišky, rostlina kvete bíle. (Podobně chutnající křez tenkolistý (Brassica tenuifolia) má lístky hlouběji dělené a kvete žlutě. Jeho semínka se prodávají pod názvem rukola nebo wild rocket. Na rozdíl od rokety jde o vytrvalou rostlinu, která venku snáší i mírnější mrazy. I křez můžeme pěstovat pro časnou sklizeň, ale roketa je pro tento účel vhodnější, roste rychleji)

Roketa je ideální bylinka pro sklizeň mladých lístků. Rostou rychle, sklízet je můžeme už 2-3 týdny po výsevu, po seříznutí brzo obrůstají. A čím mladší listy sklidíme, tím jemnější budou mít chuť. Semena můžeme sít hustě, v rozestupech 0,5-1 cm.

Roketa obsahuje mimo jiné isothioyanatany, které jí dodávají pikantní chuť a léčivé účinky i křenu. Podporuje zdravé trávení a působí jako elixír proti jarní únavě. Čerstvé listy jsou výtečné v salátech, můžeme je zamíchat do horkých těstovin i polévek. Okoření i ozdobí obložené chleby. Listy lze podusit na olivovém oleji s nasekaným česnekem podobně jako špenát a podávat jako pikantní zeleninovou přílohu.