Co budete potřebovat? Kromě většího plechového nebo smaltovaného hrnce či kastrolu si nachystejte dřevěné či loukoťové kolo od trakaře nebo z žebřiňáku. Mělo by mít o trochu menší průměr, než je průměr hrnce. Zkuste zapátrat ve stodole nebo na půdě, případně v nejbližším vetešnictví, určitě budete mít štěstí. Kromě substrátu na bylinky nasbírejte kyblík kamínků a samozřejmě si připravte i nezbytné bylinky.

Tymián je mateřídouška

Náš záhonek bude ryze tymiánový, takže si pořiďte různé druhy tymiánu - tymián obecný, citronový, stříbrný, s vůní borovice a třeba mateřídoušku úzkolistou, která je v podstatě také tymiánem. Rod Thymus se totiž česky označuje jako mateřídouška, která zahrnuje mnoho druhů a poddruhů, jedním z nich je i Thymus vulgaris - koření známé jako tymián.

Nachystejte drenáž

Na dno hrnce nasypte vrstvu kamínků, které budou fungovat jako drenážní vrstva. Odděluje vodu na dně nádoby od substrátu a umožní částečné nasávání vody zeminou, ale ne natolik, aby došlo k přemokření. Můžete použít i hrubý štěrk nebo kousky starých hliněných květináčů. Na drenážní vrstvu nasypte substrát a naplňte celý hrnec, ale na až po okraj. Musíte si totiž nechat místo na dřevěné kolo.

Rozdělený záhonek


Substrát nakypřete a navrch položte kolo. Pořádně ho do zeminy zatlačte. Tím vám vznikne záhonek rozdělený na několik částí. Tymián ještě nevyndávejte z květináčků, nejprve si jednotlivé rostlinky rozložte do jednotlivých oddílů loukoťového kola, abyste si rozvrhli, jak je budete sázet.

Náš tip: Rozložení si vyfoťte mobilním telefonem, abyste nezapomněli, kam jste kterou bylinku zasadili.


Čas na sázení

Opatrně vyjměte bylinky z květináčů, v substrátu vytvořte prohlubeň a vložte do ní rostlinu, nahrňte zeminu a upěchujte. Stejně pokračujte u ostatních, dokud nezaplníte celou plochu záhonku. Na závěr tymián zalijte odstátou vlažnou vodou.

Zdroje: www.apieceofrainbow.com, www.ceskestavby.cz