Vejce má v ledničce skoro každý. Jsou vděčnou ingrediencí, z níž se dá stvořit rychlé a výživné jídlo. Pokud máte doma pokojové rostliny nebo zahrádku, vajíčka využijete celá. Skořápka je totiž skvělým hnojivem.

Vaječná skořápka

Ať už je skořápka bílá, béžová nebo okrová, více než z 90 % je tvořena uhličitanem vápenatým. Kromě toho obsahuje dalších 27 různých prvků. Ty jsou pro zdraví rostlin klíčové. Mezi ně patří například fosfor, fluor, křemík, zinek, hořčík, železo či měď.

Jak funguje čaj s vaječných skořápek

Výluh z vaječných skořápek funguje jako výživový doplněk vápníku a draslíku.

Vápník

Především vápník je důležitý pro vývoj kořenů. Ovlivňuje také kvalitu plodů a posiluje strukturu buněčné stěny. Pomáhá také v boji proti chorobám, chrání rostliny před tepelným stresem a reguluje přenos vody a živin.

Draslík

Draslík je kromě dusíku druhým nejvýznamnějším prvkem, který rostliny potřebují ke svému životu. Zvyšuje odolnost vůči suchu, chuť a barvu plodů nebo ovlivňuje sílu stonku. Pomáhá také při regulaci vody a zlepšuje schopnost rostliny čelit změnám teplot.

Další benefity a na co si dát pozor

Celkově také čaj z vaječných skořápek mírně zvyšuje pH půdy, urychluje růst a zvyšuje výnos, působí proti škůdcům a neobsahuje chemikálie, takže není škodlivý pro lidi ani životní prostředí. Oproti tomu, vysoký obsah vápníku může poškodit vápnostřežné rostliny jako např. rododendrony, azalky, vřesy a vřesovce, kterým jakékoli přidávání vápníku nedělá dobře.

Jak čaj s vaječných skořápek používat

Jelikož zředěný výluh ze skořápek téměř nezapáchá, můžete ho použít jak na venkovních záhonech, tak také v bytě nebo na terase. Stačí, když čaj nalijete přímo na půdu. Dávkování je v průměru dva šálky na rostlinu. Hnojivo aplikujte v intervalu jednoho nebo dvou týdnů.

Jak skořápky vydezinfikovat

Aby vám skladované skořápky nezapáchaly v kuchyni, je dobré je před uložením důkladně vymýt. Opláchněte je teplou vodou a odstraňte všechny organické zbytky. Další metodou je dezinfekce skořápek v troubě. Dejte je na plech a pečte při 200 stupních Celsia cca 15 minut.

Čaj s vaječných skořápek

Čaj vyrobíte snadno. Vymyté skořápky rozdrťte na malé kousky nebo je pomelte v kávovém mlýnku a naplňte jimi sklenici o objemu jeden litr. Nádobu zalijte teplou vodou a zašroubujte. Nechte ji stát na tmavém místě cca 5 dní a každý den ji protřepejte. Že je roztok hotový poznáte podle zákalu vody a nepříjemného zápachu. Čaj zřeďte vodou v poměru 1:3 a promíchejte.

Zdroj: www.zahrada-centrum.cz, https://gardenforindoor.com/how-to-use-eggshell-as-fertilizer/, balconygardenweb.com