Proč zrovna „čaj“ z vaječných skořápek?

Čaj ve spojení s vaječnými skořápkami zní trochu zvláštně. Asi bychom mohli říci spíš odvar. Nicméně autor knihy o domácích prostředcích, kterými můžete rostlinám přilepšit, nazval svůj recept právě čajem. Jeff Gillman ve své knize prozradil, že čaj z vaječných skořápek používá a doporučuje každému, kdo chce maximálně využít odpadu z domácnosti pro blaho svých rostlin.

Příprava čaje z vaječných skořápek je jednoduchá

Vaječné skořápky obsahují dva důležité prvky. Těmi jsou vápník a draslík. Pokud skořápky k rostlinám zakopete či je jen rozdrtíte, budou se rozpad pozvolna a uvolnění těchto prvků potrvá poměrně dlouhou dobu. Rychlejším, téměř okamžitým řešením je zalití rozdrcených skořápek horkou vodu. Čaj nechte den odstát, pak slijte a zalévejte rostliny. Z jedné skořápky se do vody vylouhují až 4 mg vápníku. To je poměrně málo, nicméně vám nic nebrání v tom, abyste použili jakékoliv větší množství skořápek.

Přínosy čaje z vaječných skořápek

Vápník a draslík rostlinám rozhodně svědčí. Jejich nedostatek může být patrný především na mladých lístcích. Projevuje se zakrnělým růstem a skvrnitostí. Vápník pomáhá dozrávání pletiv rostlin, elasticitě buněk i jejich dělení. Díky vápníku lépe dozrává kořenový systém a jeho obsah v půdě napomáhá i klíčení semen. Rostliny jej potřebují po celou dobu svého růstu.

Čaj ze skořápek můžete použít na záhodně i do květináče

Autor tohoto fíglu doporučuje použití koncentrovanějšího čaje pro rostliny na záhonu. Domnívá se, že voda z 5 až 6 vaječných skořápek je vhodným doplněním vápníku pro zeleň v záhonu, zatímco pro rostlinu v květináči snižuje množství použitých skořápek na dvě až tři. Zalévání čajem ze skořápek doporučuje Gillman v týdenních až dvoutýdenních intervalech.

Zdroje: https://www.ceskestavby.cz, https://gardeningsoul.com