Oba druhy také dobře rostou a nepřetržitě kvetou. A slunce milují natolik, že jim ani nevadí okenní parapet, na který celý den pálí slunce. Milovníci květin často považují calibrachou za jakousi malou petunii, minipetúnii. Obě květiny jsou sice blízce příbuzné a donedávna byly dokonce považovány za jeden druh, ale později se zjistilo, že rody Petunia a Calibrachoa mají rozdílný počet chromozómů. Nároky na pěstování však mají téměř totožné. Nejznámějším druhem z téměř třiceti druhů rodu Calibrachoa je odrůda Million Bells, která v nejrůznějších barevných kultivarech zdobí balkony desítkami zářivých květů.

Nabídka sazenic na pultech květinářských obchodů je velmi široká. Většina odrůd se množí řízkováním, což šlechtitelským firmám dovoluje velmi rychle měnit sortiment. Může se tak snadno stát, že odrůda, kterou jsme nakoupili vloni, již není v letošní nabídce. Současným trendem jsou co „nejbláznivější“ barvy.

Základem je substrát a výživa

Vše začíná substrátem, který by měl mít hrubší strukturu, aby dobře propouštěl vodu a měl vyšší vzdušnou kapacitu. Měl by mít rovněž mírně kyselou reakci, aby rostliny hladce přijímaly železo, jež je pro jejich zdravotní stav stěžejní. Pokud by ho totiž rostlina získávala ze substrátu obtížně, tak by rostlinám hrozila chloróza. Tu můžeme pozorovat nejprve na mladších listech jako světle žluté, na první pohled nezdravé zbarvení. Substrát pro petúnie a calibrachoy se zvýšeným množství železa je v nabídce označován jako „substrát pro surfinie“.

Jak zalévat?

Obě květiny nemají rády trvale přelitý substrát. V období chladna a vlhka proto omezíme zálivku truhlíků, aby se rostlinám nepoškodil kořenový systém. Oba druhy naopak uvítají pravidelné hnojení, v plné sezóně nejlépe 2x týdně. Do poloviny července používáme hnojivo s vyšším obsahem dusíku, pak přejdeme na hnojiva typu „plod a květ“. Ta obsahují více fosforu a draslíku, tedy prvků potřebných ve zvýšené míře pro tvorbu květů. U krystalických hnojiv můžeme zvýšit dávku až na 2 g na 1 litr vody.

V období, kdy rostliny nezaléváme hnojivem tak často, bývá problém, jak je dostatečně zásobit živinami. Elegantním řešením je přimíchat do substrátu hnojiva s pomalým uvolňováním živin. Stejnou službu nám poskytnou i hnojivé tyčinky které se zapichují do substrátu.

Použití samozavlažovacích truhlíků je výborným řešením, jak zásobit rostliny dostatkem vody, když odjedeme na víkend třeba na chalupu. Místo vody můžeme do truhlíků doplňovat slabý roztok hnojiva, rostliny pak rostou bujněji. V době chladného a vlhkého počasí však doporučujeme hladinu vody v truhlíku snížit.

Odolné a zdravé

Petúnie i calibrachoa jsou oblíbené i proto, že nebývají napadány chorobami a škůdci. Jejich lepivý povrch je do jisté míry chrání před hmyzími vetřelci. Přesto se čas od času mohou vyskytnout na rostlinách mšice. Z houbových chorob hrozí padlí, které vytváří na listech bílé povlaky. Jednotlivé odrůdy jsou proti této chorobě různě odolné. Na odkvetlých květech se v deštivém období, kdy je vysoká vzdušná vlhkost, může objevit také plíseň šedá. V tomto případě stačí odkvetlé květy otrhat.

Řez a podpora kvetení

Někdy se také stane, že ke konci léta jsou rostliny nevzhledné, kvetou jen na konci výhonů apod. Důvodem je většinou opakované přeschnutí rostlin. Řešením je seřezat je na výšku 10-15 cm. Během dvou týdnů od tohoto radikálního řezu začnou rostliny obrážet a znovu nakvétat, což ještě podpoříme vydatným přihnojením.

Bohatost kvetení podpoříme, když budeme průběžně odstraňovat odkvetlé květy i se semeníky. Rostlina nebude vytvářet semena, ale nové květy.