Výkupny zahájily svůj provoz na konci srpna a budou fungovat přibližně do listopadu. Vykupují jablka, hrušky, švestky, aronie, kdoule, jeřabiny, černý bez, šípek, ale třeba i med. Cena se odvíjí od poptávky velkoodběratelů, majitelů obchodů, cukráren a restaurací.

Letošní úroda je podprůměrná

Jarní mrazíky a časté krupobití letošní úrodě jablek, švestek a meruněk nepřálo. „Máme na více než polovině sadů síť proti kroupám, ale ty pohromě nezabránily. Řekl bych, že sklizeň bude tak 30 procent pod našimi možnostmi,“ řekl ředitel sadu Pomona Těšetice Ivo Pokorný. Podobně je na tom i likérka Rudolf Jelínek. Ta má letos ve svých sadech nejnižší úrodu švestek za posledních deset let. „Vše začalo poměrně chladným jarem, kdy nemohly opylovat včely, bylo tam i částečné poškození mrazy. V Česku jsou ale velké lokální rozdíly, jsou místa, kde se úroda povedla, hned vedle ale švestky třeba vůbec nejsou. Celkově můžeme v Česku mluvit o podprůměrné úrodě," popsal situaci ředitel společnosti Jiří Koňařík. I přesto výkupny ceny nezvedly. „Polsko je největší hráč na evropském trhu, takže cena oproti loňskému roku výrazně klesá,“ vysvětluje předseda Ovocnářské unie jižních a západních Čech Petr Lébr.

Související články

Výkup ovoce

Všechny výkupny upozorňují, že vykupují ovoce od místních zahrádkářů nebo sadařů. Plody nesmí být nahnilé nebo špinavé. Drobné vzhledové vady jim prý nevadí. Ovoce by mělo být navíc bez stopek a listí. Moštárna Louny navíc upozorňuje, že nevykupuje jablka a hrušky od silnic.

Ceny výkupu

Aktuálně jsou ceny napříč Českem podobné. Výkupny si nechtějí konkurovat. Jablka a hrušky se vykupují za 2,20 Kč/kg, švestky za 6 Kč/kg, černý jeřáb neboli aronie za 10 Kč/kg, stejně tak kdoule. „Je to dobrý přivýdělek. Nejčastěji dávám jablka nebo černý bez," prozradil důchodce Ignác Mičola ze Zahnašovic.

Zdroj:

www.zivotvcesku.cz, www.budejovice.rozhlas.cz, www.zlinsky.denik.cz, www.ahaonline.cz