Černou lesklou včelu rozhodně nepřehlédnete, protože je nejen obrovská oproti včelám medonosným, ale při letu také pořádně hlučná. Jakmile se na jaře oteplí, vylézají tyto krásky s kovově fialovými křídly ze svých úkrytů a hledají první sladké květy, které jsou pro ně cenným zdrojem potravy a energie potřebné k budoucímu páření. Nechte je v klidu opylovat, protože vám nijak neuškodí.

Škvíry a skuliny

Na našich zahradách, polích a loukách se většinou objevují drvodělka fialová a drvodělka velká, někdy i drvodělka malá (ta spíš v teplejších jižních oblastech Moravy). Podobají se čmelákům a dorůstají délky mezi 1,5 cm až do 3 cm. V zimě odpočívají v nejrůznějších otvorech, skulinách a škvírách starých dřev, stromů či trámů, nepohrdnou ani otvory ve starém zdivu. Některé přezimují i v zemi, kde si samy vyhloubí otvory. Budují si dlouhé chodbičky a komůrky, ve kterých pak nakladou vajíčka.

Nalákejte ji

Drvodělka patří mezi užitečný hmyz, proto je dobré si ji na zahradu nalákat a vytvořit jí podmínky k úkrytu a k dalšímu životu. Pokud právě nemáte složené dřevo na topení nebo staré pařezy, pořiďte si hmyzí domeček, kam se drvodělka může uchýlit. Přilákat ji můžete i konkrétními rostlinami, jejichž pyl vyhledává. Drvodělka je tak trochu gurmánka, dává přednost květům trnky obecné, akátům, dymnivkám nebo hluchavkovitým rostlinám. Později ji přiláká například rozkvetlá vistárie a rozhodně se nezbavujte bodláků, na podzim totiž vyhledává právě je.

Zdroje: www.honeybeesuite.com, www.vcelynastrese.cz