Černá orchidej

Černé orchideje se staly symbolem luxusu. Extrakty se vkládají do kosmetických přípravků a úspěšné jsou i v parfumérském průmyslu. Objevují se i ve strašidelných legendách a mýtech, v komiksech a jsou považovány za květiny s magickými silami. Černá orchidej roste běžně v Asii a ve Střední a Jižní Americe. První Řekové věřili, že když zkonzumují kořeny jakékoli orchideje, ovlivní tím pohlaví dítěte. Inspirovali se tvarem kořenů. Pokud chtěli mít syna, měl sníst hlízy otec, pokud dceru, bylo to na matce.

Druhy černých orchidejí

Černá orchidej je obecný název pro několik druhů rostlin, které se liší velikostí, tvarem květů i listů. Záleží jen na vás, která z nich vás osloví.

La Masdevallia rolfeana

Je to epifytická orchidej pocházející z Jižní Ameriky. Květy mohou dorůst do velikost až 7 cm. Na rozdíl od jiných orchidejí, La Masdevallia rolfeana nemá ráda vysoké teploty a přímé slunce. Pěstování v mírném podnebí je pro ni ideální. Vyhovuje ji polostín až stín, nevytápěná místnost a vysoká vlhkost vzduchu.

Trichoglottis atropurpurea

Tato nafialovělá rostlina pochází původně z Filipín. Stonky dosahují délky 30-60 cm, listy se překrývají a jsou polodlouhé. Květy jsou cca 4,5 cm velké. Pyšní se žlutooranžovým středem a lalok připomíná malého žraloka. Vyhovuje jí vyšší vzdušná vlhkost, rozptýlené světlo a nepohrdne ani kvalitním hnojivem.

Cymbidium canaliculatum Var sparkesii

Tato orchidej má velmi tuhé listy, které směřují do stropu. Drobné fialovo-hnědé květy rostou až po 60 kusech. Rostlina pochází z Austrálie, a proto potřebuje dostatek slunečního záření a vody.

Dendrobium fuliginosa

Endemická orchidej pochází z Nové Guineji. Dosahuje výšky asi 50 cm. Listy jsou rovné a květy seskupené do shluků. Jsou široké cca 2 cm a krásně voní. Vyhovuje jí rozptýlené světlo a teplota kolem 18 °C. Pokud nechce kvést, snižte teplotu na 12 °C. Kořeny jsou citlivé na vlhkost, proto rostlinu raději roste.

Maxillaria schunkeana

Tento druh černé orchideje se vyznačuje nízkým vzrůstem a malými květy. Má tenkou stopku a masité listy. Květy jsou bez zápachu a z dálky vypadají temně černé. Po otevření připomínají tulipány. Pěstuje se ve středně hrubém substrátu, v malém květináči a v chladnější místnosti.

Fredclarkeara After Dark Black Pearl

Milovníci sladkých vůní se tohoto druhu nebudou chtít nabažit. Orchidej bohatě kvete. Na 4 stoncích dokáže vyprodukovat až 12 květů. Pro dobrý růst potřebuje dostatek vody a slunce. Po odkvětu však zalévejte střídmě.

Obecná péče o černé orchideje

Obecně svým černým orchidejím dopřejte teplé a slunné místo. Dejte si pozor na průvan, rostlina je na něj citlivá. Pokud kvete, přemístěte orchidej na polo-stinné místo, kde nehrozí, že ji spálí polední slunce. Zalévejte ji odstátou vodou jednou týdně nebo tehdy, kdy je substrát zcela suchý. Během nasazení pupenů můžete rostlinu přihnojit. Použijte však speciální přípravek na orchideje.

Zdroj: www.gardenguides.com, www.ped.muni.cz, cs.farm.tomathouse.com,