Zdroje: prima-receptar.cz, www.magazinzahrada.cz, zahradkarskaporadna.cz

Mívají vaše růže na konci léta na listech tmavé fleky, které se časem zvětšují? Postupně žloutnou, hnědnou a opadávají jejich listy? Jedná se o charakteristické příznaky časté choroby. Máme pro vás pár tipů, jak se s ní „poprat“ a růže ochránit, aby byly stále zdobnou dominantou vaší zahrady.

Černá skvrnitost růží (Diplocarpon rosae)

Jedná se o jednu z nejhorších houbových chorob listů růží. Objevuje se nenápadně v podobě tmavohnědých až černých skvrn na listech, které se docela rychle šíří, zvětšují a postupně splývají. Velmi často mají skvrny jemně paprsčitý okraj. Na povrchu skvrn na vrchní straně listů je možné pozorovat velmi drobné, černé, puchýřkovité plodničky s výtrusy, které se po protržení rozšiřují do svého okolí.

Napadené listy pak postupně žloutnou a předčasně opadávají. Při velmi silné infekci mohou být napadeny i zelené větvičky nebo dokonce i květy. Následkem napadení se rostliny postupně oslabují, čímž se stávají náchylnější ke zmrznutí a současně i méně kvetou. Původce choroby přezimuje i na opadaných listech, odkud se od května rozšiřuje na nově vyrůstající listy. Za vegetace se šíří především za deštivého a teplejšího počasí. Univerzální a jednoduchá rada v boji proti této nepříjemné houbové chorobě neexistuje. Riziko výskytu choroby však můžete alespoň minimalizovat.

Vsaďte na odolné odrůdy růží

Některé druhy růží mají zvýšenou odolnost vůči této houbové nemoci. V případě, že se chystáte koupit nové či nahradit zničené růže, nechte si poradit ve specializovaných prodejnách či zahradních centrech. Vysokou odolnost proti houbovým chorobám vykazuje například velkokvětá Cherry lady, mnohokvěté Black forest rose, Dolomiti či Gartenpass. Značně rezistentní jsou také stromkové růže, protože jejich koruny jsou dostatečně vzdálené od půdy.

Dopřejte růžím slunce a „dech“

Vhodně zvolené stanoviště je pro zdraví růží nezbytné. Prospívá jim vzdušné a slunné místo, nejlépe orientované na jihovýchod nebo jihozápad. Příliš uzavřené a těsné lokace jsou bohužel rájem pro houbové choroby. Růžím nesvědčí výsadba pod stromy či v zastíněných polohách, ale nemají rády ani stálý vítr. Podstatná je i správná vzdálenost mezi jednotlivými keři. Opět platí, že příliš zahuštěná výsadba je rájem pro černou skvrnitost.

Prevence a pečlivá péče

Vždy je lepší nemocím růží předejít, než řešit jejich záchranu. Čím zdravější rostlina bude, tím méně hrozí riziko napadení, anebo jej případně lépe překoná. K dobré kondici přispívá nejen vhodná výživa, ale také správně volená zálivka. Záleží na správném množství i na způsobu zalévání. Proto si dávejte pozor, abyste nikdy nepolévali listy růže. Jejich zvlhčení podporuje šíření infekce.

Likvidujte nemocné části růží

Spory černé skvrnitosti vydrží bez poškození teplotu -18 °C. Pokud necháte napadené listy ležet pod rostlinou, začnou se z nich následné jaro uvolňovat spóry, které klíčí v kapkách vody. Proto pravidelně odstraňujte napadené listy z rostlin i z půdy, vždy je spalte a nedávejte je do kompostu.

V případě nouze, použijte chemii

Jestliže se choroba rozmohla víc, než je záhodno, sáhněte po vhodných fungicidech. První postřiky můžete provádět od začátku června a následně pak v průběhu celé vegetace. Frekvence postřiků závisí na počasí, protože se choroba šíří především za teplých a deštivých dní. Účinnost postřiku posílíte střídáním přípravků.