Hlavním obdobím sklizně jahod pěstovaných pod širým nebem je u nás červen. Ať už jahody pěstujete, trháte při samosběru nebo kupujete na tržišti či v obchodě, je dobré vědět, že i nevhodné skladování jim může výrazně ubrat na kvalitě a tedy i chuti. Jahody patří mezi ovoce s mimořádně vysokým obsahem vody. Čerstvě sklizené mají až 90 % vody. A právě proto jsou na skladování tak choulostivé. Stačí trochu nešetrné zacházení a velmi snadno začínají se začínají kazit, nejčastěji hnít či plesnivět.

Jak poznat opravdu čerstvé jahody?

Jahody je ideální konzumovat či zpracovat co nejdříve po sklizni. Maximální doporučovaná doba skladování je 48 hodin. Pak už ztrácejí své charakteristické aroma a typickou chuť. Právě vůně hodně o jahodách prozradí. Slábne už 10 hodin od sklizně. Další znak, podle kterého poznáme, že jsou jahody dostatečně čerstvé, jsou kališní lístky. Pokud jsou povadlé, ležely nejspíš plody někde příliš dlouho.

I podávání jahod má svá pravidla

  • Jahody skladované v chladničce necháme před podáváním asi 15 minut v pokojové teplotě. Lépe se tak rozvine jejich chuť a vůně.
  • Jahody oplachujeme vodou až těsně před konzumací. Před mytím neotrháváme stopky, ani plody nekrájíme – zbytečně by do sebe natáhly vodu.
  • Jahody sladíme až těsně před podáváním. Nakrájené plody pustí šťávu a cukr tento proces ještě urychlí a ovoce ztrácí svou pevnost.