Růže v různých odstínech červené znamenaly a znamenají lásku a vášeň snad ve všech zemích a kulturách. Pevné místo mají odedávna i v našich zahradách a zejména mezi pnoucími růžemi je velmi ceněná právě rudá barva. U většina těchto růží květy drží svůj vznešený tvar a nemění ani zabarvení; vadnou zkrátka skutečně jen pomalu, i proto jsou předurčené ke střihu do vázy. Daní za tuto jedinečnou vlastnost je, že většinou nevoní.

Všechny níže zmíněné osvědčené odrůdy si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Pnoucí růže v rudé, oslnivá ozdoba domu i pergoly

Pnoucí růže Amadeus, které si ceníme kvůli rudé barvě, výdrží dlouho kvést a navíc má velké množství květů. Výborně se hodí k obloukům, protože její výhony jsou snadno tvarovatelné.

Stálicí v červených pnoucích růžích je velmi osvědčená a stále vysazovaná Sympathie. Díky hlubokým kořenům jí stačí minimální prostor kolem sebe, a přesto dokáže šplhat do výšky až 4 metrů.

Florentina je pnoucí růže s plnými rudými květy a vyniká zdravím i vitalitou. Hodí se proto i do zhoršených podmínek, tedy do polostínu a také pro pěstování ve větších nádobách (s hloubkou alespoň 50 cm).

Vělkokvěté i miniaturní červené růže

Velkokvětá růže Grande Amore s typickým ušlechtilým květem je symbolem velké lásky. Potěší v zahradě i ve váze. Výška keře je asi 80 cm a o jejím výborném zdraví svědčí certifikát ADR.

Červená barva společně s nachovými tóny odrůdy zvané Bellevue je pro tuto velkokvětou růži typická. Dorůstá do výšky 80 cm a květ je v průměru téměř deseticentimetrový.

Třešňově červená růže Cherry Lady ze skupiny velkokvětých dorůstá do výšky 80 cm. Jsou pro ni typické velmi plné uzavřené květy. Nevoní, ale velmi dlouho drží tvar i barvu.

Miniaturní růže Zwergenfee 09 je krásně zářivě červená. Vytváří kompaktní keřík vysoký jen asi 40 cm, je velmi odolná a mrazuvzdorná. Hodí se do skalky, na okraj záhonů i do truhlíku.

Keřová růže Roter Korsar vytváří bohatá květenství poloplných květů, které dlouho odolávají dešti i slunci. Dosahuje výšky až 150 cm. Dá se zapěstovat i jako nižší pnoucí růže.

Mnohokvěté růže pro nekonečné potěšení

Jméno růži Bordeaux propůjčila slavná vinařská oblast, vyhlášená červenými víny. Tato mnohokvětá růže dorůstá do výšky 80 cm a můžeme ji s úspěchem pěstovat i v nádobách.

Cherry Girl má třešňovou barvu a tvoří mnohačetná květenství se spoustou květů. Dorůstá do výšky 70 cm a hodí se do plošných výsadeb, daří se jí i v polostínu. Vyniká i zdravím, má certifikát ADR.

Květy této mnohokvěté růže s názvem Till Eulenspiegel jsou velmi plné, perfektně odolávají počasí. Keřík dorůstá do výšky 70 cm a můžeme ho s úspěchem pěstovat i v nádobách.

Mnohokvětá růže Out of Rosenheim se pyšní velmi plnými květy s elegantně poskládanými okvětními plátky. Květům nevadí déšť ani přímé slunce. Růže má zdravé listy a dorůstá do výšky až 80 cm.

Marondo má jednoduché květy, je vysoká asi 80 cm a hodí se do plošných výsadeb, na lemy záhonů i jako výrazná solitéra. Zdraví i výdrž květů má vynikající.

Rotilia má drobnější květy, ale vytrvale kvete celou sezónu. Dorůstá výšky až 80 cm. Je to jedna z nejodolnějších červených růží (má ocenění ADR, německý certifikát pro odolnost růží), dobře odolává rozmarům počasí.

Black Forest Rose má o něco světlejší, zářivější barvu než Rotilia. I ona je odolná (ADR), výška keře je asi 70 cm. Můžeme ji s úspěchem pěstovat v nádobě i v polostín

Mnohokvětá růže Jugendliebe dorůstá výšky až 80 cm. Má velké květy, které se často vznáší samostatně a vytváří tak dojem velkokvěté růže. Kvete téměř až do zámrazu, květy jsou pevné a neblednou.

Půdopokryvné

Vytrvale kvetoucí půdopokryvná růže Gärtnerfreude má ohebné stonky se záplavou drobných krajkových květů. Je vysoká asi 60 cm, je všestranně použitelná a má dobré zdraví, tedy i certifikát ADR.

Klasikou mezi půdopokryvnými růžemi je Sommerabend, která patří mezi ty nejnižší. Jeho výhony dorůstají délky až 1 m, ale rostlina není vyšší než 30 cm. Pyšní se oceněním ADR.

Květnová péče o růže

V květnu už se všechny keře růží vesele zelenají a nasazují na první poupata. Pokud však na nich zaregistrujeme výskyt housenek nebo prvních mšic, ihned zasáhneme. Nejlépe tak, že je sesbíráme a zlikvidujeme. Případě masivnějším výskytu škůdců použijeme vhodný postřik. Ještě nyní můžeme prázdná místa v záhonech doplnit novými sazenicemi, které lze zakoupit jako kontejnerované. Vybereme vhodné stanoviště, uděláme dostatečně hlubokou jámu a vysypeme ji živným substrátem smíchaným s pískem a kompostem.

Je také doba si promyslet, jaké tulipány na podzim vysadíme do mezer mezi růžemi. Nyní totiž vidíme, kde a jakými barvami kvetou a můžeme zhodnotit, kam se které hodí. A až odkvetou a nebude jim to už moc slušet, narostlé výhony růží jim poskytnou příjemnou clonu.