Zdroje: www.dumazahrada.cz, living.iprima.cz, eu.thespectrum.com, zahradnickakucharka.cz

Léto je pro rostliny nejnáročnějším obdobím. Investují energii do kvetení a tvorby plodů. Růst zelených částí se zpomaluje a rostliny mění preferenci na složení živin v půdě. Také mohou trpět střídáním počasí a zvýšeným výskytem škůdců. Správné hnojivo zajistí nejen bujné kvetení, ale také celkové zdraví rostliny.

NPK

Tato „magická formule" ukazuje řadu prvků, z nichž se skládají hnojiva. Stejně jako my jíme v létě raději saláty než knedlo-vepřo-zelo, tak i rostliny potřebují v daném období svého života jinou skladbu jídelníčku. Dusík ovlivňuje především růst zelené hmoty a vývoj plodů, fosfor je důležitý při tvorbě květů a ovlivňuje sytost zabarvení květů. Draslík pozitivně ovlivňuje vodní režim, pomáhá s vyzráváním rostlinných pletiv a zpomaluje růst. Je tedy logické, že pokud chcete zdravé rostliny a s bohatými květy, v létě byste jim měli dopřát především hnojiva založená na fosforu a draslíku.

Hnojení balkonových květin

Prvních šest týdnů po vysazení by se balkonové rostliny neměly hnojit. Poté se zaměřte na kapalná hnojiva, jež květiny dokážou rychle zpracovat. Tato hnojiva používejte 1-2x týdně. Tvorbu květů podpoří hnojivo s vyšším obsahem fosforu. Můžete použít přímo hnojivo pro balkonové rostliny nebo vodorozpustná hnojiva Hortilon. K základní péči o balkonovky patří také pravidelná zálivka a odstraňování odumřelých květů.

Hnojení květin, okrasných dřevin a trvalek

Trvalky i okrasné dřeviny je vhodné hnojit hnojivy s řízeným uvolňováním živin. Ty podpoří nejen kvetení, ale také rostliny vyživí na několik měsíců. Pokud jste zastánci pěstování bez chemie, můžete rostlinám dopřát organická hnojiva. Obsahují také hořčík, který jim dodá svěží zelenou barvu. Díky přírodním surovinám tato hnojiva vylepšují kvalitu zeminy, tvorbu humusu a zajišťují pozvolný přísun živin. Organické produkty slibují podporu vysoké tvorby květů a dlouhé kvetení.

Jak v létě hnojit

Množství hnojiva určuje výrobce. Ať už dodáváte živiny balkonovkám, letničkám nebo trvalkám, vždy se řiďte jeho pokyny. Vždy ale dávejte pozor, kdy hnojivo aplikujete. Během letních měsíců hnojte buď brzy ráno nebo k večeru, kdy už sluneční paprsky nemají tak velkou sílu. Také si dejte pozor, kam hnojivo dáváte. Půdní hnojiva vyživují rostliny déle než hnojiva aplikovaná na listy. Půda totiž slouží jako rezervoár. Hnojiva, která se stříkají na listy, začínají fungovat během několika hodin. Jejich trvání je však krátkodobé.