Zdroje: www.skudci.com, zahradkaruvrok.cz

Obávaný malinovník plstnatý

Malinovník plstnatý čili Byturus tomentosus není jiný druh ovocného keře, ale brouk, jehož larvy používají květy i plody nejen jako úkryt, ale také je pojídají. Larvy malinovníka mohou způsobit doslova katastrofu a zkázu velké části vaší sklizně. Zatímco larvy se pasou na deformovaných plodech, brouci vyžírají květy, které pak plodí poškozené a malé maliny. Populace brouků se zakuklí už na podzim a na jaře vylézají, aby se pářili a do květů maliníků nakladli vždy po jednom vajíčku.

Jak poznáte malinovníka? Je to brouk 3–5 mm velký, světle hnědý či šedý s mírně protáhlým tělem, jehož povrch připomíná plstěnou deku, jde však o velmi jemné chloupky.

Prevence proti červivosti malin

Protože jsou brouci maliníci poměrně dobře viditelní, možná je i jejich ruční likvidace, resp. střásání, sběr a vhození do nádoby s vodou. To je bohužel možné, jen pokud máte několik prutů malinového porostu. Při větším množství rostlin je takový sběr často nemožný a málo efektivní.

Samozřejmě výskyt brouka lze omezit, ale pokud nechctete hned používat chemii, pak je nutné myslet na červivost malin dostatečně dlouho dopředu. Prevencí je totiž také dobré prokypření půdy, které pomůže minimalizovat vylíhnutí dospělých brouků. Ti jsou zakukleni asi 10 cm pod povrchem zeminy. Zakuklené brouky neuvidite, ale ptactvo v okokolí ano. Třeba takový kos vám pomůže se zahradničením a dotěrného škůdce vám pomůže zlikvidovat.

Červivost malin zhoršují pozdě sbírané či nesklizené plody

Abyste předešli nekontrolovatelnému množení, sklízejte plody malin včas. Přezrálé maliny jsou pro brouky a jejich larvy ideálním útočištěm. Pokud necháte plody na maliníku příliš dlouho, anebo je dokonce nesklidíte vůbec, pak necháte malinovníka v klidu rozmnožit a on u vás příští rok bude škodit ještě víc. Nezapomínejte na prevenci!

Další možností jsou také chemické postřiky, které se provádějí před otevřením květních pupenů malin a pak ještě jednou po odkvětu.

Související články