Zdroje: www.zahradaapriroda.cz, garlo.cz/clanky, www.zahrada.sk, www.ovocnarstvi.eu

Maliník

Maliníky jsou opadavé, popínavé a samosprašné keře. Na zahradě mohou někdy vypadat nevzhledně, protože výhonky dosahují délky až tří metrů. Jsou často pichlavé a chlupaté. Mezi základní péči o maliník patří odstraňování dvouletých výhonů, které již odplodily. Ty pak nezapomeňte spálit, protože často bývají útočištěm škůdců.

Sklizeň malin

Maliny dozrávají v polovině července. Plody jsou měkké a snadno se poškodí. Aby vám co nejdéle vydržely, uložte je ihned po sklizni do ledničky. V ní maliny skladujte maximálně 5-6 dní.

Choroby maliníku

Abyste předešli chorobám, je nutné se o rostliny pravidelně starat. Zastřihávat je a provzdušňovat. Bohužel, i ukázkově vysazené a zastřihnuté maliníky ohrožují škůdci. Pro hmyz je parazitování na plodech tím nejjednodušším způsobem, jak chovat potomstvo a zaručit mu dostatečné množství živin.

Červivost malin

Za červivost malin může 5 mm velký hnědý brouček s názvem malinovník plstnatý nebo malinovník šedý. Dospělci kladou vajíčka na rostliny, z nichž se vylíhnou larvy, které se živí sladkými plody. Typicky je pak objevíme těsně před tím, než si malinu strčíme do pusy. Koncem léta se larvy dostávají do půdy, kde přezimují a na jaře se z nich vylíhnou brouci. Cyklus se pak opakuje. Jak tomu zabránit?

Co dělat, když jsou maliny červivé

V době, kdy zjistíme, že jsou maliny červivé, je na boj s malinovníkem plstnatým a šedým již pozdě. Postřiky nepřipadají v úvahu. Plody byste již nemohli konzumovat. Proto pouze sesbírané maliny namočte do mírně osolené vody a nechte larvy vyplavat. Odstraňte je z hladiny, maliny omyjte čistou vodou a zpracujte.

Jak zabránit červivosti malin

Na červivost se musíte připravit již na jaře. Ve fázi poupat můžete keř ošetřit přípravkem Decis EW 50. Těsně před počátkem kvetení, případně hned po odkvětu, zasahujte přípravkem Zolone. Jste zastáncem ekologické likvidace? Brouky při větším výskytu v době před květem sbírejte ručně nebo střepejte do nádob s vodou. Kolem keřů lze také zavěsit bílé lepové destičky nebo past z PET láhve se sladkou malinovou šťávou. V době objevení prvního růžového plodu a o dva týdny později můžete zkusit použít mikrobiální přípravek NovaFerm ORION (v koncentraci 2 %).

Další škůdci

Listy maliníku jsou často poškozovány různými roztoči jako je sviluška ovocná, hlávčivec višňový a vlnovník maliníkový. Ti způsobují deformace listů a skvrny na nich. Jako ochranu použijte přípravky proti přezimujícím škůdcům Oleoekol a Talstar 10 EC nebo za vegetace Omite 570 EW či Talstar 10 EC.

Mšice maliníková (Amphorophora idami)

Nebezpečná je také mšice maliníková. Ta ve stádiu vajíčka přezimuje v malinových výhonech a na jaře šíří různé virózy. Její přítomnost se projevuje tím, že keř méně plodí a maliny jsou nekvalitní. Při větším napadení dochází k zakrslosti a snížení listové plochy. Proti mšici je nutné bojovat intenzivně. V době vegetačního klidu aplikujte přípravky určené pro předjarní ošetření ovocných plodin. V době vegetace používejte jakýkoliv produkt proti mšicím. Rostliny můžete ošetřit například přípravky Decis či Mospilan.