V obchodech většinou narazíme na levnější dovážený česnek, který je výhradně určen ke konzumaci, nikoli však k výsadbě. Bohužel tuzemská produkce česneku je velmi nízká, a tak český česnek seženeme spíše na trzích a tržištích. I v tomto případě se vyplatí nakupovat u ověřeného prodejce, který prodává spolehlivě opravdu český česnek, nejlépe z vlastní produkce.

Čínský česnek a jak ho poznat

Pravidelně tvarovaný, čistě bílý a jeden stroužek velký jako druhý, to jsou hlavní znaky čínského česneku, který vídáme na pultech našich obchodů. Chuťově je velmi nevýrazný, a tak se hodí do pokrmů spíše jako zeleninová hmota, nikoli jako výrazné koření.

Hlavní znaky českého česneku

Kromě výraznější chuti a vyššího stupně štiplavosti je hlavním rozlišovacím znakem to, že se jedná o takzvaný česnek paličák. Co to vlastně znamená? Jednotlivé stroužky jsou pěkně uspořádané po obvodu středového stvolu. Česnek paličák neobsahuje žádné drobnější stroužky, které by vyplňovaly střed okolo stvolu. Navíc český česnek prodávsný v obchodech nemá žádnou kořenovou část. Ta je seříznuta zcela naplocho. Český česnek mívá obvykle v palici jen 5 až 8 stroužků a jejich slupky jsou velmi pevné a vícevrstvé. Barvu může mít jak bílou, tak mírně fialovou.

Dovozové česneky nejen z Evropy

Dovozové česneky, které k nám putují z mnoha koutů Evropy, zvláště pak ze Španělska, jsou do obchodů dodávány včetně kořenové části. K dostání je u nás i česnek z Polska, Francie nebo Maďarska, ale i z Jižní Ameriky. Importované odrůdy mají až 15 stroužků v palici (hlavičce) a jednotlivé stroužky lze od sebe velmi snadno oddělit. Bohužel v mnoha procentech případů je u nás za český česnek obchodníky vydáván česnek španělský, takže buďte pozorní, co opravdu nakupujete.

Jak poznat kvalitní sadbu

Jakmile tedy již spolehlivě poznáme, že jsme vybrali kvalitní český česnek, měli bychom se seznámit s tím, jak se pozná kvalitní česneková sadba. V prvé řadě z výsadby vynecháme jakkoli mechanicky poškozené stroužky. Ze sadby vyřadíme i na omak měkčí stroužky a takové, které vykazují napadení houbovými chorobami. Z napadených hlávek nepoužíváme již žádné stroužky k výsadbě. Choroba se již mohla během uplynulé doby dostat i k nim, ale zatím na nich nemusí být patrná. Zdravé a kvalitní stroužky nachystané pro výsadbu pak ještě moříme, abychom podpořili jejich celkovou vitalitu.

Výsadbu česneku lze provádět na jaře anebo na podzim. Vždy přitom pamatujeme, že nevysazujeme česnek po sobě na jednom a tom samém místě. Typicky českou odrůdou česneku je česnek Dukát.