Známá vánoční cesmína je cesmína ostrolistá (Ilex aquifolium), houževnatý a otužilý keř. Tento druh je typický tuhými, na okraji zoubkovanými listy, které jsou zelené i v zimě. Z původního zelenolistého druhu byly vyšlechtěny i kultivary s listem panašovaným, to znamená, že okraj listů má žlutou až stříbrnou barvu.

Květy a plody

Cesmína kvete v květnu nenápadnými bílými květy, plody jsou jasně červené, žluté nebo oranžové bobule. Většina cesmín má samčí a samičí rostliny, které je nutné kvůli násadě plodů vysadit společně. Samosprašným typem, který vytváří plody i po zasazení jedné rostliny, je cesmína altaclarenská (Ilex x altaclarensis). Dalším zajímavým druhem je cesmína přeslenitá (Ilex verticilata). Její plody dozrávají již v říjnu a počátkem listopadu. Po opadu listů zůstávají plody dále na keři, někdy až do Vánoc i déle. V tomto období je lze rovněž využít jako dekoraci do interiérů, s oblibou si na nich pochutnají i některé druhy ptáků – nadílka jejích plodů je velmi štědrá.

Pěstování

Cesmíny vyžadují teplé místo, chráněné před zimním sluncem. Půda by neměla být vysýchavá, před nástupem mrazů rostlinu důkladně zalijeme. Řez snáší cesmína dobře. Vysazujeme ji na jaře, aby do zimy dostatečně zakořenila. Jinými zajímavými druhy cesmín jsou cesmína vroubkovaná (Ilex x crenata) nebo cesmína Merserveové (Ilex x meserveae).