Zdroj:bydlenisnu.cz, chalupari-zahradkari.cz,

I zahradníci stále častěji pátrají po zapomenutých, ale staletími prověřených, způsobech, jak pečovat o zeleň. Proč a nač používaly naše babičky česnek a droždí?

Všemocný česnek kuchyňský

Česnek antibiotikum. Česnek antivirotikum. Česnek pro všechny! Jeho síla je nám dobře známá a podomácku jím léčíme kde co. Vzhledem k jeho pronikavé vůni i chuti nás nepřekvapuje, že zatočí s mnohými zdravotními problémy. Ptáte se, s čím nám může pomoci na zahradě?

Síla česneku, ale také cibule, spočívá v látce zvané alicin. Rostliny si jej vyvinuly právě na obranu proti škůdcům a my ji rádi využijeme. Alicin obsažený ve štiplavé silici je ideálním bojovníkem proti bakteriím, mšicím, roztočům i larvám různého hmyzu.

Česnek proti škůdcům

Tři propasírované paličky česneku rozmíchejte v 10 litrech vody a nechejte den odstát. Roztok použijte preventivně proti škůdcům v zahradě, pokud možno v rozprašovači. Jako u všech postřiků platí i zde, že vhodnou dobou použití je bezvětrný podvečer. Za plného slunce byste mohli listy a květy popálit. Zbytek nespotřebovaného roztoku neskladujte, začal by se kazit.

Zázračné kvasinky

Droždí, jež obvykle používáme k pečení, je jednou z mnoha kultur kvasinek. Věděli jste, že jde vlastně o jednobuněčný houbový mikroorganismus, jeho charakteristické množení se nazývá pučení a původně pocházejí z Číny, oblasti Gruzie a Íránu? I droždí má více než jedno využití a naši předci je s oblibou využívali k přihnojování.

Hnojivo z droždí

Deset deka droždí rozmíchejte v 10 litrech teplé vody s hrnkem cukru. Droždí s cukrem pracuje poměrně rychle, a tak obvykle postačí, když necháte směs 2 hodiny na teplém místě s přístupem ke vzduchu. Jednoduše řečeno, nechte v otevřené nádobě na sluníčku nebo v teple kuchyně. Před použitím nařeďte vodou 1:1.

Takto připravenou zálivku můžete použít kdekoli na zahradě. Hnojivo z droždí se výborně hodí pro růže, u kterých podpoří tvorbu poupat. Použijte jej na jaře, když se začnou růže opět zelenat a poté znovu na začátku kvetení. Hnojivo navíc podpoří množení zahradě prospěšného hmyzu jako jsou včely a slunéčka. Roztok je také vhodný pro podporu rozkladných procesů v kompostu. Tento postup je hojně využívaný v Japonsku, kde se mu říká bokashi. Japonci v nádobách nechají roztok z droždí s organickým odpadem. Za týden vzniklou tekutinu použijí ke hnojení a pevné části zapracují do zeminy stejně jako kompost.