Zdroje:www.nkz.cz, www.cesnek.cz, www.cs.wikipedia.org

Háďátko škodí česneku i dalším roslinám

Česnek, cibule, ale také červená řepa, hrášek, tykve, jahodníky či dýně a rebarbora mohou trpět napadením háďátkem zhoubným, kterému se také říká cibulové. Napadá i jiné rostliny, například také okrasné cibuloviny. Není možné, že byste si toho nevšimli. Háďátko je sice tak malé, že jej okem nespatříte, nicméně následky jeho práce jsou nepřehlédnutelné. Rostliny trpí po všech stránkách.

Jak poznáte, že je v česneku háďátko?

Háďátko na rostlinách poznáte podle narušení nadzemních i podzemních částí rostliny. Tato 1,5 - 2 mm dlouhá hlístice způsobuje deformaci rostlin, žloutnoucí a pokřivené listy. Celé rostliny usychají. Stonky, kořeny a cibule práchniví a praskají zespod. Na česneku se projevuje také zhoubovatěním a nekrózou.

Boj s tímto škůdcem je náročný z mnoha důvodů. Jedním z nich je fakt, že proti němu neexistuje žádný skutečně funkční postřik. Navíc jde o škůdce, který má neuvěřitelnou výdrž v zemi dokáže přežít roky. Parazituje také na plevelných rostlinách a špatné klimatické podmínky mu vůbec nevadí.

Jak ochránit česnek před háďátky?

Bránit česnek můžete jen striktním dodržováním střídání a izolace plodin. Další absolutně nezbytnou nutností je likvidace napadených česneků, ale i dalších rostlin. Ohnisko i okolí je třeba dobře sledovat. Okamžitě a důsledně se zbavte veškerých napadených rostlin. Nikdy nedávejte tyto rostliny na kompost a nikdy nekonzumujte ani části napadených rostlin.

Abyste minimalizovali možný výskyt háďátka, které je rozšířené po celé Evropě i jinde ve světě, nikdy nesázejte česnek na stejné místo. Rotace plodin je v tomto případě důležitá. Střídejte plodiny a česnek znovu vysaďte na stejné místo nejdříve za pět let. Máte-li podezření na výskyt háďátka, ošetřete po sklizni záhon dusíkatým vápnem. Tyto práce se provádějí na podzim a mají půdu dezinfikovat.