Odrůd česneku, které můžeme vysazovat na jaře, je podstatně méně než těch podzimních. Budete vybírat vesměs z nepaličáků, které sice mívají menší výnosy, ale zato se lépe skladují. Osvědčeným druhem vhodným jak pro podzimní, tak jarní výsadbu je Benátčan, jenž se sklízí počátkem srpna a při správném uskladnění jeho stroužky vydrží čerstvé až 24 měsíců.

Vyloženě pro jarní výsadbu je určen kultivar Japo II. Překvapí vás jemnou chutí a mnohostrannou využitelností - konzumovat se dá celá nať, kterou můžeme sklízet až do poloviny května a přidávat ji do salátů a polévek.

Pokud vaše zahrádka v létě trpí suchem, bude pro vás vhodná odrůda Matin, která sucho zvládá lépe než jiné druhy. Na stroužcích si budete pochutnávat už od konce července a uskladněné vám vydrží do příští sklizně.

(Zdroj: https://www.isotra.cz/blog, duben 2019)

Stroužky sadbového česneku nejprve moříme 12 hodin v 5% roztoku Sulky a před výsadbou dobře osušíme. Vkládáme je kořenovým krčkem směrem dolů do hloubky asi 6 cm tak, aby měly mezi sebou rozestup 10 cm a jednotlivé řádky byly od sebe vzdálené 25 až 30 cm. Je třeba myslet na to, že česnek nemá rád hnojení chlévskou mrvou, nejlepší službu mu prokážete vyzrálým kompostem.

Osázený záhon bude potřebovat hodně vláhy. Jakmile se rostlinky vyklubou na svět, nezapomeňte je přihnojit. Záhon pravidelně okopávejte a zbavujte plevelu.

Česnek lze úspěšně vypěstovat i v nádobách na balkóně nebo za oknem, musíme se jen smířit s menší úrodou. K sadbě si připravte hlubší truhlík a výživný substrát s příměsí písku. Namořené a osušené stroužky budete klást blíže k sobě (třeba i jen 5 cm) do hloubky pouhých 2 cm, aby se stísněný prostor využil na maximum. Truhlík postavte na slunné místo a česnek dostatečně zalévejte i přihnojujte.

(Zdroj: https://hobby.instory.cz/, duben 2020)