Výsadba a pěstování česneku může začít i na jaře, a to zhruba v období od března do května. Jedná se o velmi oblíbenou surovinu, bez níž si jde jen těžko představit přípravu mnoha jídel, a navíc je velmi zdravá.

Pokud se chcete dočkat bohaté úrody, pěstujte česnek v lehčích půdách. Nikdy ho však nesázejte do míst, kde jste měli v minulé sezóně brambory, rajčata, pórek nebo cibuli.

Jak správně sázet česnek se dozvíte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

V případě, že jste ještě česnek nezasadili, máte šanci právě teď na jaře. Stačí počkat, až povolí případné mrazy. Ideálním obdobím je počátek března. Raději než na čínský a španělský česnek vsaďte na ten český, je totiž celkově kvalitnější a chuťově výraznější.

Česnek je k výsadbě potřeba připravit

Nejprve opatrně rozeberte hlavičky česneku na jednotlivé stroužky a veškeré poškozené kusy odstraňte. Následně je vložte do předem připravené čisté nádoby a zalijte je přípravkem na moření, tedy 5 % roztokem sulky, a nechte tak 10 až 12 hodin působit. Po uplynutí náležité doby stroužky vyndejte, rozložte je na papírovou utěrku a nechte je oschnout. V tento moment máte budoucí sadbu připravenou.

Jak česnek vysadit

Začněte tím, že si na zvoleném záhonu uděláte v zemině rýhu, abyste česnek sázeli rovně. Jednotlivé řádky by měly být od sebe vzdáleny 25 až 30 cm. Následně si vždy udělejte sázecím kolíkem důlek, do něhož pak vsadíte stroužek česneku kořenovým krčkem dolů.

Pokud se někdy zmýlíte a stroužek vsadíte obráceným koncem, pravděpodobně vám také vyroste, jen bude možná menší, protože veškerou energii věnuje otočení výhonu vzhůru. Jednotlivé stroužky byste měli sázet tak 10 cm od sebe. Na závěr zahrňte důlky s česnekem zeminou.

Bez řádné zálivky by to nešlo

V tuto chvíli přichází čas na důkladnou zálivku. Stroužky totiž potřebují dostatek vody, aby mohly co nejdříve zakořenit. Zhruba za 2 až 3 týdny začnou ze zeminy vykukovat nové výhonky. Česnek byste měli průběžně okopávat a zbavovat plevele, aby se mohl dobře vyvíjet.

Odrůdy vhodné pro jarní výsadbu

K jarní výsadbě si můžete zvolit například odrůdy Benátčan, Japo II, Matin či Mirka.

Související články

Zdroje: www.homeincube.cz, www.ceskestavby.cz, www.isotra.cz