Rádi sbíráte jarní bylinky a jste milovníky medvědího česneku? To by vám neměl ujít jeho kolega se zvláštním jménem česnek podivný.
Česnek podivný (Allium paradoxum) je asi patnáct až třicet centimetrů vysoká trvalka. Pochází z Kavkazu, severního Íránu a Turkmenistánu. Do našich krajin byl dovezen v roce 1867 jako dekorativní rostlina, velmi rychle se však rozšířil i za ploty zahrad. Snadno vytlačuje domácí druhy jako je divoká pažitka nebo medvědí česnek.
Kdy sbírat česnek podivný
Ekologové z něj nadšení nejsou, sběrači si ho však cení. Vyhledává mírné vlhké až sušší lokality. Preferuje polostín, ale nepohrdne téměř žádným stanovištěm. Vyskytuje se tak v lese, na zahrádkách, ale i v parcích. Jeho sběr není nijak omezen. V přírodních rezervacích je však, jako u ostatních rostlin, zakázán. Česnek podivný raší dříve než medvědí česnek a jeho sběr si naplánujte do poloviny dubna. V květnu už listy zežloutnou a zatahují se pod zem. Pokud sběr listů nestihnete, můžete si natrhat tzv. pacibulky. Lehce nažloutlé kuličky mají výraznou chuť a zajímavý vzhled.
Pokud sběr listů nestihnete, můžete si natrhat tzv. pacibulky
Jak poznat česnek podivný
Česnek podivný má světlejší, lesklejší a užší listy než medvědí česnek. Voní však stejně intenzivně. Svým vzhledem připomínají trávu. Květy jsou uspořádány do lichookolíku, někdy však úplně chybí. Dalším poznávacím znamením jsou již zmíněné pacibulky. Pozor, abyste si ho nespletli s jedovatou bledulí jarní. Má totiž podobné listy. Pokud list rozemelete mezi prsty a necítíte česnekové aroma, rostlinu nesbírejte.
Co sbírat a jak česnek použít?
Ke kulinářským účelům můžete využívat celé rostliny, nejlépe v syrovém stavu. Vhodné jsou do salátu, na výrobu pesta, na chleba s máslem, do polévky nebo s ním dochutit pečené maso. Stvoly, které jsou tužší, můžete tepelně upravit. Podusit je s masem nebo osmahnout na pánvi.
Ke kulinářským účelům můžete využívat celé rostliny.
Zdravotní benefity česneku podivného
Tento druh česneku můžete použít i do zelených smoothie. Působí antimykoticky, antibakteriálně a protizánětlivě. Je také močopudný, podporuje trávení, metabolismus a čistí krev.
Zdroj: botany.cz, abecedazahrady.dama.cz