Zdroj: svetkreativity.cz, www.zahradkarem.cz

Stačí použít jednoduché domácí hnojivo. Zaručí nejen správný růst, ale především hloubkově vyživí kořeny, a to je nejvíc.

Nepostradatelný česnek

Řadí se k jedněm z nejstarších rostlin a je pěstován po celém světě. Nejenom pro jeho blahodárné účinky na zdraví, ale i pro jeho výraznou vůni, která dodá vybraným jídlům ten správný říz! Nenajdete světovou kuchyni, jež by jeho aroma a specifickou chuť nevyužila. Buď jako základ k připravovaným pokrmům, nebo aby podtrhla svou výjimečnou s chutí a láskou dělanou kulinářskou delikatesu.

Pěstuje se pro kulovitou cibuli, která je poskládána z jednotlivých dužnatých šupin, tzv. stroužků. Každý z nich má svůj „papírový" obal, většinou bílý nebo purpurový. Z cibule vyrůstá oblý stonek, který je do poloviny zakrytý listovými pochvami. Tmavě zelené listy jsou ploché a žlábkovité.

Jak zlepšit podmínky pro úspěšnou sklizeň?

Vytvořte česneku lepší a vhodnější podmínky díky hnojivu. Každý zahrádkář ho rád využije. Často se nazývá zahrádkářské zlato, ale ne vždy se třpytí tak, jak potřebujete. Je potřeba s ním správně nakládat.

Jaké hnojivo je nejlepší?

Sázíme na ptačí hnůj! Hnůj je jedním z nejčastějších hnojiv a má mnoho předností. Především je velmi šetrný k životnímu prostředí.

Co to je vlastně hnůj?

Jedná se o živočišný produkt zvířat, který nese aktivní mikroflóru a je zdrojem energie a živin pro půdu. Obsahuje spoustu užitečných prvků: dusík, fosfor, draslík, vápník, hořčík či železo.

Co udělat proto, aby úroda byla co nejvyšší?

Stačí dvě základní ingredience. Ve vhodné nádobě, třeba v zahradní konvi, smíchejte 1l granulovaného nebo přírodního ptačího hnoje s 10l vody, nejlépe dešťové. Jakmile se všechny granule rozpustí, vše důkladně promíchejte. Získáte koncentrovaný roztok, který je nutné naředit. Přibližně 0,5l koncentrovaného roztoku nalijte do 10l vody.

Jak hnojivo použít?

Buď jako klasickou zálivku s pomocí konve, nebo můžete udělat řádky mezi česnekem, čímž vytvoříte závlahové kanálky. Do nich budete aplikovat vodu s příměsí hnojiva, která se krásně vsákne k rostlině. Tato metoda je doporučována jako účinnější, protože se hnojivo snáze dostane přímo ke kořenovému systému.

Nejenže vám česnek lépe poroste, ale bude i mnohem odolnější proti případným neduhům a také vás překvapí výraznější chutí.