Jaro je pro vysazování růží tím nejvhodnějším obdobím, přestože růže předpěstované v kontejnerech nebo květináčích lze bez problémů vysazovat téměř po celý rok. Ačkoliv jsme zvyklí, že růže je klasickou zahradní květinou, lze ji úspěšně pěstovat i na balkónech. Musíte si ovšem v zahradnictví nejen vybrat pro balkóny a terasy domů vhodné kultivary, ale i optimální květináče.

Jaké druhy růží vybrat, jak je správně zasadit, zalévat a hnojit, to vše se dozvíte v následujícím videu z Youtube kanálu Zahradnická poradna:

Zdroj: Youtube

Jaké růže vybrat?

Záleží na tom, kam chcete růže vysázet a co jejich výsadbou sledujete.

Je možné, že třeba chcete růžemi zakrýt nevzhledné zdivo, nebo si přejete zkrášlit okolí zahradních altánů a pergol. Pak se nabízí růže popínavé. Dorůstají výšky až 3 metrů.

Další okrasnou variantou jsou stromkové růže. Ty se hodí k výsadbě podél chodníků a záhonů, radost udělají v předzahrádkách vašich domů.

Pokryvné růže nerostou do výšky, ale plazivě pokryjí okolí kolem sebe. I tento druh růží je mimořádně působivý v předzahrádkách, ale spolehlivě vyplní i slunné kouty zahrad.

Jak správně vysadit růže

Růže milují slunná místa s plným slunečním svitem. Na takových stanovištích plně a krásně kvetou. V polostínu či dokonce stínu se jim příliš nedaří. Málo kvetou a jsou častěji napadány houbovými chorobami.

Růže mají hluboký kořen. Pro jejich výsadbu musíte udělat dokonce ještě hlubší výkop, než je výška kontejneru s růží. Správně vysazená růže musí být totiž zasypána zeminou ještě asi 3 – 5 cm nad roubovacím očkem.

Růži zahrňte, substrát rukama upěchujte a vytvořte kolem stonků mělkou misku z hlíny. Zálivka se bude držet u kořenového balu.

Jak hnojit růže?

Růže vyžadují humózní, dobře prohnojenou půdu. Už při výsadbě je třeba jim dodat substrát bohatý na živiny. Snesou prostředí předem prohnojené kravským nebo koňským hnojem i slepičím trusem.

Růže je dobré hnojit v průběhu téměř celé sezóny hnojivem bohatým na dusík. S dusíkem však přestaňte kolem poloviny srpna, v té době již květina nepotřebuje tolik růst, potřebuje se před zimním obdobím soustředit na vyzrávání svého dřevního pletiva. K tomu jí pomůžete přihnojováním prostředky obsahujícími hořčík.

Nepřátelé růží

Mezi nepřátele růží patří padlí a skvrnitost listů, mezi škůdce především mšice.

Samozřejmě existuje bohatá škála chemických přípravků, kterými můžete růže proti chorobám a škůdcům chránit, lze to ale i s pomocí přírodních prostředků.

Česnek

Účinným, jednoduchým, rychlým a levným prostředkem je česnek. Zahrádkáři tvrdí, že mšice jeho vůni nesnášejí. Proto do zeminy v bezprostřední blízkosti růží doporučují zapíchnout oloupaný stroužek česneku tak, aby ze záhonu vyčníval pouze jeho vrcholek.

Není třeba, abyste takhle sázeli česnek vedle každé rostliny. Vůně česneku prý postupně vytlačí nejen mšice, ale i další škůdce: červy, roztoče, slimáky i housenky. Lze tedy česnek využít nejen v blízkosti růží, ale i různých druhů zeleniny.

Česnekový postřik proti mšicím

Jsou-li vaše růže už skutečně hodně napadené savým hmyzem, připravte si z česneku účinný postřik. K jeho vyrobení budete potřebovat 75 g česneku a 15 kousků hřebíčku.

Česnek nakrájejte a hřebíček nahrubo nasekejte. Zalejte 1 l vroucí vody. Směs přikryjte a nechte 10 – 15 minut odstát. Nechte vyluhovat 7 – 24 hodin. Vzniklý roztok zřeďte s vodou v poměru 1 : 10. Růže i půdu kolem nich stříkejte třikrát s odstupem tří dnů.

Tip: Na začátku sezóny můžete na několik míst kolem vašich zeleninových záhonů zasadit stroužky česneku. Budou působit preventivně proti napadení škůdci a na konci sezóny budete sklízet i lahodný, čerstvý česnek.

Související články

Zdroje informací:www.livingathome.de, www.xn--grneliebe-r9a.de, www.youtube.com