Česnek je nejen nenahraditelné ochucovadlo mnoha pokrmů, ale má pozitivní vliv na lidské zdraví díky svým léčivým účinkům a zejména posiluje imunitu, kterou v současné době potřebujeme víc, než kdy jindy.

Tradice a odrůdy

Staré a léty prověřené pravidlo doporučuje sklízet česnek v období po Sv. Anně, tedy po 26. červenci. Jde o zkušenost z dob první republiky. Ovšem rozsah dnešních odrůd, co se týká doby sklizně, je větší. Od česneků raných, přes polorané až k pozdním, a proto se vždy řiďte doporučením pro konkrétní odrůdu, kterou zrovna pěstujete. Důležitým faktorem je samozřejmě také počasí, které náležitou dobu sklizně také ovlivňuje.

Odrůdy česneku se dělí do 4 základních skupin a každá má doporučenou dobu sklizně:

1. raný česnek – sklizeň počátkem července

2. poloraný česnek – sklizeň okolo 10. až 15. července

3. polopozdní česnek – sklizeň okolo 20. až 25. července

4. pozdní česnek – sklizeň počátkem srpna

Česnek většinou dozrává 16 až 36 týdnů po výsadbě. Sklízí se tedy od začátku června do poloviny srpna.

Co to je palice

V mnoha případech se chybně považuje za palici česneku to, v čem jsou uspořádané jednotlivé stroužky. To je však cibule. Palice je květenství česneku a najdeme ji na vrchu rostliny, stejně jako lidskou hlavu, takže můžete pěstovat buď česnek s palicí, nebo bez ní.

Paličák

Česnek paličák vytváří květenství, kterému se říká palice, tedy kvete. Má stroužky pravidelně uspořádané kolem tuhého středu a jeho stonek je po zaschnutí tvrdý. V průběhu květenství je třeba odstřihávat pacibulky, jinak se můžete připravit o velkou část úrody. V chuti bývá paličák jemnější a mívá větší stroužky.

Nepaličák

Tento česnek nemívá tuhý střed a stroužky jsou uspořádány nahodile, avšak výjimky se občas najdou. A hlavně nejde do květu.

Jak poznáte, že nastal ten správný čas ke sklizení?

Česnek paličák

Vhodná doba ke sklizni je ve chvíli, kdy mu zbývá posledních 5 dužnatých listů, které mohou mít i nažloutlou barvu.

Česnek nepaličák

Nejlepší je ho sklidit, když se u většiny rostlin položí nať na zem. Je důležité kontrolovat, aby nebyl česnek přezrálý, protože byste přišli o jeho kvalitu.

Velmi dobrou obecnou pomůckou jsou zkroucené květní stvoly s pacibulkami. Když se stvoly začnou narovnávat, přichází čas sklizně. Zároveň se však doporučuje květní stvoly z česneku co nejdříve odstraňovat, aby nedocházelo ke snížení výnosů. Bohatě stačí, když na pozemku ponecháte několik kontrolních stvolů. Ostatní květenství co nejdříve odstraňte (vyštípněte).

Proč sklízet včas a nenechat česnek v půdě déle

V době dozrávání česneku buďte ostražití a dbejte u vámi pěstovaných odrůd na všechny indicie. Když nesklidíte česnek včas a přezraje vám, samovolně se začne rozpadat, protože cibule jsou náchylné ke štěpení a mnoha plísním a nemusí být pak poživatelné. A během skladování bude náchylnější k mnoha chorobám.

Naopak, když začnete česnek sklízet moc brzy, bude vám dlouho trvat, než ho dosušíte. Dost možná se vám to nepovede a nevydrží vám uskladněný tak dlouho, jak by měl.

Zdroje: www.zahrada-centrum.cz, www.izahradkar.cz, www.sazenicka.cz