Černé rajče?

Starší odrůdy černých rajčat jsou ve skutečnosti spíše tmavohnědá či mahagonová. Novější odrůda, jako je třešňové Indigo Rose, je skutečně černá (či tmavofialová, zkrátka indigová), neboť obsahuje množství zdraví prospěšných antokyanů. Chuť těchto černých rajčat je velmi odlišná typické rajské sladkosti, ne každý si ji oblíbí. Lykopen červených rajčat je naštěstí rovněž blahodárný. Vyzkoušet lze i další „pravá černá“ rajčata, jako je Indigo Blue Berries a dvoubarevné a velmi pohledné Blue Gold Berries či Indigo kumquat rovněž sladkokyselá, ale dle mnohých referencí lahodnější.

Divoká rajčata

Rajče bedrníkolisté (Solanum pimpinellifolium) má plody ještě drobnější, nežli je tomu u rajčat koktejlových, měří v průměru většinou 1-1,5 cm. Chuť je však výtečná, a především vykazují vysokou odolnost vůči chorobám včetně plísně bramborové. Lze je pěstovat jako tyčkové, ale také nechat plazit po zemi, aniž by je plíseň zahubila (pokud nenastane extrémně deštivé a chladné léto), nebo jim poskytnout jen částečnou oporu. Rostou velmi bujně, není však nutné vylamovat zálistky – vyšší a sladší úrodu naopak dávají bez tohoto usměrňování.

Za zkoušku stojí například rané a sladkokyselé Divoké klokaní, sladké Divoké červené a výjimečně sladké Divoké havajské. Větší plody má v ČR nově dostupná odrůda Koralik, přičemž vlastnosti má stejně žádoucí, jako rajčata divoká.

Nejsladší třešňová

Za jedny z nejsladších odrůd jsou považovány třešňové Sweet Aperitif, Bite Size, Sweetie, Nectar či Zuckertraube – jak název odrůd napovídá, o chuť šlo při šlechtění především. Raná cherry odrůda Purple Bumble Bee, tedy nachový čmelák, má zeleně žíhané plody také velmi šťavnaté a sladké. Čmelák je vyšlechtěn i v dalších odstínech. Z tmavých drobných rajčat patří k nejoblíbenějším Black Cherry s plnou chutí a postupným dozráváním. U červeného, sladkého a velmi plodného Gardener's Delight a žlutého Sunviva slibují šlechtitelé vyšší odolnost vůči chorobám. Vůči plísni je značně tolerantní rovněž výtečná, plodná a sladká odrůda Primabella. Kvůli výtečné chuti i časné úrodě je oblíbenou odrůdou i naše tradiční Stupické polní rané, známé i daleko za našimi hranicemi.

Zmíněné odrůdy jsou nehybridní, díky čemuž je můžeme v dalších letech pěstovat z vlastního sklizeného osiva. V ČR jsou k dostání, ovšem někdy je třeba prohledat specializovaná semenářství drobných šlechtitelů spíše nežli obřích firem.