4. 2. 2010

Zahradníkův trik: máčení semínek v bylinkovém čaji

Máčení semen ve vodě před vysetím je zaručený způsob, jak je přimět ke rychlejšímu a spolehlivějšímu klíčení. Pokud jim místo vody dopřejete dokonce bylinkový nálev, budou mít ten nejlepší start do života. Vyrostou z nich zdravé a odolné rostliny. Nejen na nás léčivé rostliny dobře působí!

Díky máčení semena vyklíčí dříve, neboť voda odplaví inhibitory růstu, látky, kterými příroda brání semena, aby nevyrašila při prvním malém deštíku a poté nezaschla. Máčení semínka přesvědčí o tom, že je čeká období hojnosti vody a že mohou vyklíčit bez obav. Klíčení se tak výrazně urychlí. A proč používat obyčejnou vodu, když můžete semenům dopřát bylinkový nálev, který je navíc posílí a ochrání před plísněmi a chorobami?

heřmánek

Ze kterých léčivých bylin připravit lázně pro semínka?

  • i

    Výhodné jsou směsi bylin, které semenům poskytnout pomoc na více frontách najednou.

    Heřmánek pravý je jednou z nejvšestrannějších léčivých rostlin. Jeho vynikající schopnost potírat bakterie a plísně můžete využít i pro ochranu křehkých klíčících rostlinek. Koupel v heřmánku se osvědčuje především u bobovitých rostlin: fazolí, čočky, hrachu, vlčího bobu a také u artyčoku. Proti chorobám však pomáhá chránit i další druhy rostlin. 
  • Podobné, ale méně komplexní účinky má i nálev z heřmánku římského, řebříčku obecného, dobromysli, řepíku lékařského, tymiánu či yzopu.
  • Kozlík lékařský, pampeliška lékařská, kopřiva dvoudomá, dubová kůra změkčují obal semen a usnadňují tak klíčení, podporují růst prospěšných mikroorganismů a zvyšují obranyschopnost mladých rostlinek.
  • Kozlík podporuje také odolnost vůči chladu. Vhodný je především pro rajčata a papriky, cibuli, pór i rozmanité okrasné letničky.
  • Přeslička rolní má velmi specifické, posilující schopnosti, neboť klíčící rostlinky si mohou vypůjčit část křemíku, kterým přeslička oplývá. Křemík je velmi důležitý pro pevnost buněčných stěn. Kyselina křemičitá je navíc účinná proti houbovým chorobám a může proti nim ochránit i hlízy brambor.

Jak připravit nálev? 

Nálev, ve kterém semena namočíte, připravte silnější, něž byste činili pro sebe. To proto, aby byl účinný i při jednorázovém máčení a aby prospěšné látky pronikly slupkou. napříkald pro přípravu heřmánkové lázně zalijte 2 polévkové lžíce květu 2 dcl vařící vody a nechte luhovat až 12 hodin. Výhodou je, že pro máčení semínek stačí velmi malé objemy nálevu, takže bylinek nemusíte spotřebovat mnoho.

Jak dlouho semínka máčet?

i

Obecně platí, že menší semena potřebují kratší čas.

Semena koupejte alespoň jednu hodinu. Řídit se můžete dobou, po kterou se obvykle máčí ve vodě. Nebo bylinnou lázni tuto dobu doplňte.

  • Semena hrachu, fazolí a salátu se máčí 4 hodiny.
  • Semenům košťálovin a okurek svědčí půl dne či den.
  • Semena rajčat a paprik máčejte jeden až dva dny.
  • Semenům cibule, celeru, mrkve a petržele dopřejte tři dny.

 

Zdravé koupele s mikroflórou

Již staří Římané namáčeli do zkvašeného mléka či syrovátky semena okurek, melounů a dýní. Bakterie mléčného kvašení podporují klíčení a poskytují ochranu před houbovými chorobami.

Užitečné mikroorganismy obsahuje i kravský hnůj. Také tento recept s úspěchem používali starověcí zahradníci. Kvalitní hnůj bez cizorodých látek však musí být dostatečně naředěný a luhování semen nesmí překročit vhodnou dobu. Při správném provedení je metoda však velmi účinná.

I ze hnoje či kompostu může vzniknout ozdravná lázeň

  • Lopatu hnoje zalijte kýblem vody a nechte 3 až 5 dní luhovat na teplém místě.
  • Množení žádoucích mikroorganismů můžete ještě podpořit přídavkem 20 g cukru.
  • Výsledný roztok zřeďte v poměru 1:10.
  • Přebytečný výluh poslouží jako dobré hnojivo.

 A pokud chlévská mrva v dosahu není, dobrých výsledků lze dosáhnout i s výluhem z kompostu. Toho do kbelíku přidejte více – přibližně polovinu.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: šestmínusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

máčení semínek paprik

(VWPsQNuN0gpkQNs6JyvjFo), 6. 1. 2012, 10:45

Dobrý den,
Čtu jak připravit koupací heřmánkový nálev pro semena.
Ale nevím jesli koupat semena ve studené lázni nebo teplé.
budu pěstovat chilli papriky.

RE: máčení semínek paprik

(q8AkQMQtb-uk8~l6jWmKD), 6. 1. 2012, 17:43

Dobrý den, lázeň by určitě neměla být horká - ta by semena mohla poškodit. Studenou nic nezkazíte, ale zvláště teplomilným paprikám prospěje vlažná, mezi 25-30°C, zkrátka tak akorát na ruku. Stejnou teplotu samozřejmě nemusí mít po celou dobu máčení, mističku ale můžete umístit do blízkosti topení, aby byl nálev vlažný stále.

RE: máčení semínek paprik

(VWPsQNus9_EoRc4Vj7aPZYTw), 17. 2. 2015, 18:43

Semienka paprík v pohode znesú máčanie i v teplejšej vode, niektorí dokonca uvádzajú i teplotu 60 st. C. Ale iba dovtedy, kým sa obal semienka viditeľne nepremáča do hĺbky...
Osobne som bol dokonca svedkom toho, ako záhradník zalieval sadbovacie kocky s čerstvo zasadenými semienkami vodou cca 90 st. C. teplou - teplota sa pri kontakte s okolím obvykle výrazne zníži. Semienkam sa to pri klíčení očividne páčilo, vyklíčili veľmi rýchle a prakticky všetky...

RE: máčení semínek paprik

(Fanda), 17. 2. 2015, 20:36

Zajímavé, sic bych se trochu bál to vyzkoušet, Ale jistě máte pravdu, jak teplota rychle klesá, semínka to asi nezahřeje příliš, jen prohřeje. Jakmile by ale byly v tak teplé vodě delší dobu, asi by to dobře nedopadlo.

RE: máčení semínek

(VWPsQNuwVvcjKp56Kvm.h74Vl), 4. 8. 2016, 10:23

Dobrý deň,
a moja skúsenosť je semienka nenamáčať. Máme to odsledované so susedom už niekoľko rokov, ja nenamáčam, on áno a moje fazuľky, hrach, cvikla a ostatné sú von skorej ako jeho namočené.

(Líba), 18. 4. 2009, 13:55

V knížce Andrey Kern Rady naší babičky se o tomto způsobu namáčení semínek dost píše a dokonce se uvádí , jaké bylinné nálevy jsou pro ta která semínka vhodná a co podporují. Hovoří se tam o namáčení do scezené kváskové vody. Cituji:Kváskové organismy podporují klíčení,vyženou oslabené klíčky z ochrany slupky,poskytnou jim živiny a ochrání je před plísněmi..konec citátu. Je zde i doporučení na namáčení do syrovátky,heřmánkového čaje,kozlíku lékařského ( je dobrý na rajčata a papriky a také na letničky.Návodů , jak použít bylinné nálevy k namáčení je zde hodně , nelze je všechny vypisovat,ale tato knížka je běžně k dostání a je i k mání v knihovnách.Přeji hodně úspěchů.

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS