Díky máčení semena vyklíčí dříve, neboť voda odplaví inhibitory růstu, látky, kterými příroda brání semena, aby nevyrašila při prvním malém deštíku a poté nezaschla. Máčení semínka přesvědčí o tom, že je čeká období hojnosti vody a že mohou vyklíčit bez obav. Klíčení se tak výrazně urychlí. A proč používat obyčejnou vodu, když můžete semenům dopřát bylinkový nálev, který je navíc posílí a ochrání před plísněmi a chorobami?

Ze kterých léčivých bylin připravit lázně pro semínka?

  • Výhodné jsou směsi bylin, které semenům poskytnout pomoc na více frontách najednou. Heřmánek pravý je jednou z nejvšestrannějších léčivých rostlin. Jeho vynikající schopnost potírat bakterie a plísně můžete využít i pro ochranu křehkých klíčících rostlinek. Koupel v heřmánku se osvědčuje především u bobovitých rostlin: fazolí, čočky, hrachu, vlčího bobu a také u artyčoku. Proti chorobám však pomáhá chránit i další druhy rostlin.
  • Podobné, ale méně komplexní účinky má i nálev z heřmánku římského, řebříčku obecného, dobromysli, řepíku lékařského, tymiánu či yzopu.
  • Kozlík lékařský, pampeliška lékařská, kopřiva dvoudomá, dubová kůra změkčují obal semen a usnadňují tak klíčení, podporují růst prospěšných mikroorganismů a zvyšují obranyschopnost mladých rostlinek.
  • Kozlík podporuje také odolnost vůči chladu. Vhodný je především pro rajčata a papriky, cibuli, pór i rozmanité okrasné letničky.
  • Přeslička rolní má velmi specifické, posilující schopnosti, neboť klíčící rostlinky si mohou vypůjčit část křemíku, kterým přeslička oplývá. Křemík je velmi důležitý pro pevnost buněčných stěn. Kyselina křemičitá je navíc účinná proti houbovým chorobám a může proti nim ochránit i hlízy brambor.

Jak připravit nálev?

Nálev, ve kterém semena namočíte, připravte silnější, něž byste činili pro sebe. To proto, aby byl účinný i při jednorázovém máčení a aby prospěšné látky pronikly slupkou. Napříkald pro přípravu heřmánkové lázně zalijte polévkovou lžíci květu 1 dcl vařící vody a nechte luhovat do vychladnutí. Výhodou je, že pro máčení semínek stačí velmi malé objemy nálevu, takže bylinek nemusíte spotřebovat mnoho. Nálev je ovšem u déle máčených semen nutno dvakrát až třikrát denně vyměnit, aby se nekazil. Občasné promíchání nálev či vodu okysličí, ponořená semínka mohou trpět nedostatkem vzduchu. Při výměně nálevu či vody je proto můžeme nechat i chvíli na vzduchu, aby se "nadechla", jen nesmí zaschnout.

Jak dlouho semínka máčet?

Obecně platí, že menší semena potřebují kratší čas.

Semena koupejte alespoň jednu hodinu. Řídit se můžete dobou, po kterou se obvykle máčí ve vodě. Nebo bylinnou lázni tuto dobu doplňte.

  • Semena hrachu, fazolí a salátu se máčí 4 hodiny.
  • Semenům košťálovin a okurek svědčí půl dne či den.
  • Semena rajčat a paprik máčejte jeden až dva dny.
  • Semenům cibule, celeru, mrkve a petržele dopřejte až dva dny.

Zdravé koupele s mikroflórou

Již staří Římané namáčeli do zkvašeného mléka či syrovátky semena okurek, melounů a dýní. Bakterie mléčného kvašení podporují klíčení a poskytují ochranu před houbovými chorobami.

Užitečné mikroorganismy obsahuje i kravský hnůj. Také tento recept s úspěchem používali starověcí zahradníci. Kvalitní hnůj bez cizorodých látek však musí být dostatečně naředěný a luhování semen nesmí překročit vhodnou dobu. Při správném provedení je metoda však velmi účinná.

I ze hnoje či kompostu může vzniknout ozdravná lázeň

  • Lopatu hnoje zalijte kýblem vody a nechte 3 až 5 dní luhovat na teplém místě.
  • Množení žádoucích mikroorganismů můžete ještě podpořit přídavkem 20 g cukru.
  • Výsledný roztok zřeďte v poměru 1:10.
  • Přebytečný výluh poslouží jako dobré hnojivo.

A pokud chlévská mrva v dosahu není, dobrých výsledků lze dosáhnout i s výluhem z kompostu. Toho do kbelíku přidejte více – přibližně polovinu.