Plíseň okurková trápí i cukety

Za horkého a suchého počasí může listy cuket pokrýt šedavý povlak, růst se brzdí a rostliny postupně chřadnou. Pozor na to, že mnohé odrůdy cuket mají na listech stříbřité vzory – těmi se nemusíme znepokojovat.

Příčinou moučného povlaku je plíseň okurková neboli padlí okurkové, která cukety napadá především pokud strádají. Prevencí je pravidelná zálivka a stále mírně vlhká půda. Při prvních náznacích napadení odstraníme poškozené listy. Zbytek rostliny ošetříme přípravkem na bázi rostlinných olejů a mléčné bílkoviny, které odolnost proti plísním zvyšují. Výhodou oproti běžným fungicidům je nezávadnost pro zdraví i životní prostředí a možnost sklízet plody takřka ihned po ošetření. Postřik můžeme použít i preventivně.

Virovou mozaiku přenášejí mšice

Mnohem nebezpečnějším onemocněním je virová mozaika. Projevuje ser žlutými skvrnami, zkroucenými listy a zakrnělým růstem. Účinná pomoc proti ní není a nezbývá než napadené rostliny zlikvidovat. Virus roznášejí mšice, proto je dobré si na zahradě hýčkat slunéčka, zlatoočky, škvory a pestřenky, tedy živočichy, kteří se mšicemi živí.

Malé, hnijící a deformované plody

Plody mají tendenci ke hnití nejen ve vlhku, ale i u rostlin přehnojených dusíkem. Prevencí je hnojit s mírou, řešením podložit plody suchým mulčem, dlaždicí nebo mřížkou. Deformaci plodů či kožovité slupky může způsobit nepravidelná zálivka – prevencí je jednak pravidelný přísun vody a také mulčování, které brání rychlému vysychání.