Trávník vyžaduje údržbu

Pokud máte na zahradě nebo v předzahrádce trávník, pak víte, kolik dá jeho údržba práce. Pěkné zastřižení zeleného koberce je jen bonbonek na konec. Trávník je třeba hnojit, provzdušňovat, odstraňovat plevel i zalévat. Pokud vám vzniknou na některých místech holé fleky, pak nezbývá než jej opatrně dosít a pokusit se plochu trávníků opět zacelit. A o to právě jde.

Chození po trávě raději oželte

I zima je obdobím, kdy se dá trávit čas venku. Pěkné zimní dny je radost strávit na zahradě, jenže nepočítejte s tím, že byste mohli nějak využít trávník. To by byla opravdu chyba. Frekventované chození stejnými místy a obecně šlapání po trávě v zimním období se opravdu nedá doporučit.

Tráva je v zimě citlivější než kdy jindy

V zimních měsících je trávník skutečně velmi citlivý na poškození. Pokud mrzne, pak je struktura rostlin poškozená a nesmírně křehká. Chozením po trávníku rostliny mechanicky poničíte. Zmrzlá stébla trávy zcela ztratí svoji pružnost a ohebnost. V případě mírného oteplení zase vyšlapete do změklého povrchu blátivé cestičky, které jsou pro trávník také likvidační. Vytvoříte místa, která budete v novém roce pracně dosívat a obstarávat, aby tráva pěkně rostla a opět se zelený povrch zcela propojil.

Zimní tráva může trpět i jinak

Posledním zimním rizikem je ušlapání sněhu. Ne samotná sněhová krusta, ale rážovka sněžná představuje pro trávník hrozbu. Jde o houbu, která způsobuje chorobu Monographella nivalis neboli plíseň sněžnou. Spory se mohou přenášet osivem nebo na zbytcích rostlin. Trávník poškozený touto plísní lze jen špatně obnovit, což je částečně způsobeno i tím, že bývají fleky na trávníku přisuzovány přehnojení nebo použití herbicidů.

Raději si dejte na chůzi po trávě pozor

Projdete-li se v zimě po trávníku, nic hrozného se nestane. Rozhodně se ale vyhněte větší zátěži a maximálně využívejte chodníčků. Dejte pozor na namáhaná místa, která během sezóny nápor vydrží, ale v zimě by mohla být zbytečně poškozena.

Zdroje: https://cs.wikipedia.org, https://www.express.co.uk