Chřestovníčci se na zahradách objevují už od jara a typickým znakem jejich přítomnosti jsou otvory na listech a později na poupatech i květech. Jsou tak dokonalí, že se bohužel nevyhýbají žádné části napadené rostliny.

Jak vypadá a jak ho poznáte?

Chřestovníček liliový (Lilioceris lilii) je šarlatově zbarvený brouk o velikosti 6 až 9 mm a zaujme především svou zajímavou barvou krovek. Spodní část těla má černou a na nožičkách má poměrně dlouhé drápky. Je to skvělý letec, který když je jakýmkoliv způsobem vyrušen, tak se dokáže dokonale schovat. V případě ohrožení umí udělat klasického "mrtvého brouka", protože ztuhne a spadne z rostliny na zem.

Samičky kladou po páření na spodní stranu listů lilií drobná vajíčka. Brzy se z nich vylíhnou žlutooranžové až špinavě oranžové larvy s černou hlavičkou, jež si s aktivitou svých rodičů v ničem nezadají. Chřestovníček tvoří jednu generaci do roka a každá samička může naklást až 400 vajíček. Jak larvy, tak dospělci likvidují lilie žírem. Některé druhy rostlin trpí v místě požerků náchylností na infekci houbovými chorobami. Larvy se po ukončení žíru kuklí, ještě týž rok se vylíhne brouk, který zimuje v napadaném listí a na jaře se vrací k rašícím liliím.

Příznaky poškození

Chřestovníček liliový ničí především listy, v nichž často vytváří hluboké výkusy obvykle od okraje listových čepelí. Pokračující žír postupně mění původní půlkruhové vykousané části na protáhlé požerky ve tvaru proužku. Pletivo listů postupně sesychá a hnědne. Larvy jsou schopny zkonzumovat většinu listové plochy napadených listů. Kromě toho škodí chřestovníček též žírem na poupatech a květech lilií, do kterých vykusuje různě velké otvory často kruhovitého tvaru. Při silnějším výskytu jsou často vykousané i stonky.

Čím dříve zasáhnete, tím lépe

Brouky je možné sesbírat a vystačíte si s mechanickou likvidací. Ale není to tak jednoduché, jak se zdá, protože používají svůj krycí manévr a v okamžiku nebezpečí se chřestovníčci pustí listu a spadnou na zem. Většinou vzhůru nohama, takže se díky svému černému břichu okamžitě ztratí a jsou tak dokonale maskovaní.

Vybavte se proto bílým papírem nebo textilií, která jim podobný trik zhatí. Když jsou brouci přemnožení, je nutné je zlikvidovat insekticidy určenými právě pro tyto škůdce. Nikdy nepoužívejte například postřik proti klasickým mšicím, vůbec vám nepomůže. Když zjistíte napadení poupěte, musíte ho utrhnout a nejlépe mimo zahradu spálit nebo zneškodnit jinou cestou. Na konci léta opatrně odstraňte horní vrstvu zeminy pod liliemi, kde se brouci připravují na zimování a nahraďte ji novým výživným substrátem. A s trochou štěstí se u vás příští léta chřestovníček liliový vůbec neobjeví.

Zdroje: www.hobbyrecepty.cz, izahradkar.cz, zahradkarskaporadna.cz