Pěstování chryzantém má tradici dlouhou tisíce let. Již ve staré Číně si jich vážili nejen pro jedinečný půvab, ale také pro jejich léčivé schopnosti. Nálev z květů, listů i kořenů může ulevit při infekcích a horečce, má blahodárný vliv na zrak, podpoří činnost jater a mnohdy prospívá i při vysokém krevním tlaku. Navíc má jedinečnou jemnou vůni a osvěžující chuť.
Chryzantémy jsou ideální do podzimních truhlíků. Podívejte se na video z YouTube, kanál Receptář prima nápadů, jak je vhodně zkombinovat s ostatními podzimními rostlinami:
Okouzlující polokoule
V Orientu chryzantémy pěstovali již před naším letopočtem, v Evropě se poprvé objevily v 17. století. Předlouhá tradice pěstování a velká obliba těchto vděčných květin vedla k hojnému šlechtění, díky kterému dnes máte na výběr opravdu pestrý sortiment. Velkokvěté a poněkud choulostivé chryzantémy dnes nahradily spíše drobnokvěté odrůdy, které lze zapěstovat do okouzlujících polokoulí.
Ozdobí balkon i terasu
Už dávno nejsou květinami určenými jen pro hroby. Zdobí zahrady, terasy, balkóny i zápraží, zvolit si můžete ze všech barev a odstínů kromě čistě modré. K dostání jsou obvykle v nádobách, některé však můžete pěstovat i na záhoně. V obou případech jim prospěje dostatek slunce a závětří. Teplo na sklonku léta a podzimní sluneční paprsky je povzbuzují k bohatému a dlouhému kvetení – i když zásadním stimulem pro nasazení poupat je zkracující se den. Půdu potřebují neutrální nebo slabě zásaditou, bohatou na humus, kyprou a výživnou, s dostatkem vláhy.
Pozor na mrazy
Pro pěstování v nádobách se hodí především chryzantémy typu multiflora, tedy nízké a drobnokvěté odrůdy. Právě ty na vás na podzim pomrkávají ze zahradnictví tak neodolatelně, že si je prostě musíte odnést domů. Prodávají se jako sezonní záležitost, ale mohou vás těšit i více než jednu sezonu. Před příchodem mrazů je však musíte schovat na světlém místě s teplotou nejlépe mezi 5 až 8°C a při minimální zálivce. V březnu je sestřihněte, přemístěte na světlé místo s teplotou mezi 12 až 15 °C a začnete zalévat více. Pokud jim v létě dopřejete dostatek slunce, vláhy a živin, na sklonku léta opět rozkvetou, ačkoli již pravděpodobně nedosáhnou loňské vitality ani dokonale kompaktního tvaru.
Odeberte řízky
Z loňských rostlin můžete zjara odebrat řízky a vypěstovat nové sazeničky. Zakoření v lehkém substrátu při teplotě 15 až 20 °C a vyšší vzdušné vlhkosti. Když se řízky ujmou a povyrostou alespoň o 3 cm, zaštípněte vrcholek za čtvrtým až šestým lístkem, aby sazeničky narostly do hustých a košatých keříků. V průběhu června, nejdéle do poloviny července, je můžete zaštípnout ještě jednou. Při růstu dbejte na přísun dusíku, při nakvétání rostlinám dopřejte hnojivo s vyšším obsahem draslíku.
Co dělat v zimě
Nemáte prostor ani čas pro uchovávání chryzantém či pěstování nových sazeniček? I tak si můžete jejich společnost dopřát alespoň na podzim. K dostání jsou kvalitní výpěstky tuzemských pěstitelů za rozumnou cenu. Ideální je nákup teprve nakvétající rostliny, která vám bude dělat společnost déle. Pokud budete odkvetlé kvítky odstraňovat, pokvete vskutku až do zimy.
Chraňte je do dubna
Pro celoroční venkovní pěstování zvolte mrazuvzdorné odrůdy. I ty však ocení zimní ochranu před holomrazy – pomůže jim vysoký mulč z listí a přikrývka z chvojí, v případě silných mrazů i z bílé netkané textilie. Počátkem jara je sestřihněte. Chraňte je však až do konce dubna, neboť přízemní mrazíky by mohly poškodit citlivé mladé výhonky.
Zdroj: časopis Receptář