Zdroje: nasazahradka.ta3.com, zahradkar.pluska.sk, www.receptyprimanapadu.cz, www.balkonove-kvetiny.cz

Pěstování chryzantém

Pěstování chryzantém je jednoduché. Aby rostliny ve vaší zahradě prosperovaly, stačí dodržet pár jednoduchých zásad. V první řadě je nutné brát ohled na druh rostliny. Chryzantémy se pěstují ve formě letniček i trvalek. Letničkové formy jsou vhodné na pěstování v květináčích, jako balkonovky nebo na řezané květy. Odolnější trvalky zase pěstujte na zahradě v záhonech. Vydrží vám 3-5 let. Také platí, že na celoroční pěstování jsou vhodnější chryzantémy s dřívějším a středně časným nástupem kvetení. Bydlíte-li v chladnější lokalitě, dejte přednost rostlinám, které kvetou od pozdního léta.

Aby chryzantémy hustě kvetly

Kvetení rostlin závisí na délce dne. Květní pupeny se zakládají pouze tehdy, když je den kratší než 14 hodin. Bohatost květů a správný růst zabezpečí vhodné stanoviště. Chryzantémy potřebují dostatek slunečního záření, vody a živin. Když rostliny dosáhnou výšky 30 cm, zkuste je zaštípnout. Budou mít kompaktní tvar a bohatou násadu květů. Stačí, když výhonky zkrátíte o dvě třetiny. U velkokvětých rostlin ponechte na každém výhonku jeden pupen.

Jak hnojit chryzantémy

Aby chryzantémy prosperovaly, v období největšího růstu je přihnojujte jednou týdně ve formě zálivky přípravky bohatými na draslík. Hnojte do té doby, než rostlina nasadí první pupeny. V říjnu již není třeba hnojení opakovat.

Ošetřování v době kvetení

Během kvetení odstraňujte odkvetlé květy. Budou se tvořit další. Okolí rostlin také mulčujte organickým materiálem. Později na podzim dopřejte rostlinám v záhonech suché listí, případně jehličnaté chvojí. Po odkvětu je nestříhejte. Během vegetace můžete chryzantémy ošetřit proti škůdcům kombinovaným postřikem Fosfotionu, Dykolu a Novoziru. Podle stavu rostliny se postřik provádí do druhé poloviny srpna. V září a říjnu chraňte poupata pomocí přípravků Dynocid nebo Gamacid.