Chyba při zalévání

Odborníci přirovnávají kropení z konve ke sklenici s vodou, kterou si vylijete na hlavu. Voda vám stéká po těle a k ústům se dostane jen pár kapek. Žízeň tak neuhasíte. Základním pravidlem je tedy zalévání přímo ke kořenům. Navíc, mokré listy lákají houbové choroby a sluneční paprsky je mohou spálit. Lesklé kapky totiž násobí účinky UV záření.

Správná zálivka

Zalévání by mělo být konzistentní. V ideálním případě by měla být půda stále vlhká. Vyhnout byste se měli suchu i přemokření. Rostliny tak nedostanou šok, který může způsobit zástavu růstu či přerušení násady plodů. Pravidelné a správné zavlažování podporuje hluboký růst kořenů, jež budou silné a schopné absorbovat výživu.

Zalévejte ráno

Nejlepší dobou pro zalévání je brzy ráno. Slunce zatím nabírá síly, takže není tak ostré. Dopoledne se voda vsákne a rostliny čerpají vláhu celý den. Přebytečná voda se odpaří a byliny nezůstávají mokré přes noc. Vlhko je totiž ideální pro šíření plísní a chorob. Pokud nemůžete zalévat ráno, rostliny svlažte cca po 20. hodině, kdy už je chladno.

Kolik vody?

Půda o ploše jednoho metru čtverečního si žádá 25-40 litrů vody. Pokud je horko, tak až o polovinu více. Neexistuje však žádné pravidlo, kolik litrů vody přesně nadávkovat. Záleží totiž na dané rostlině a povětrnostních podmínkách. V potaz byste tedy měli brát velikost, druh a věk vašich bylin. Obecně platí, že čím větší rostlina, tím více vody spotřebuje. Více vody také potřebují ovocné stromy, keře a také květiny. Myslet byste měli i na strukturu půdy. Různé druhy zadržují různá množství vody. Například jílovitá půda pojme více vody než písčitá. Doplnění zeminy organickou hmotou, jako je kompost, zlepší její schopnost zadržování zálivky. Pokud máte rostliny v květináčích, měli byste je zalévat častěji. Jejich kořeny se totiž nemohou natáhnout do vlhčích oblastí.

Jak zalévat pokojové rostliny

Pokojovky zalévejte podobně jako venkovní rostliny. Množství vody dodejte danému druhu přímo na míru. Například kaktusům a sukulentům stačí minimální zálivka. Stálezelené nesukulentní rostliny naopak potřebují zalévat celý rok. Rostlinám dopřejte měkkou vodu pokojové teploty. Pokud máte doma tvrdou vodu, převařte ji a nechte vychladnout. Některé rostliny vyžadují zálivku pouze do misky. Tyto pokyny jsou napsané na štítku, který je v zahradnictví zapíchnutý v květináči.

Zdroje: www.ceskestavby.cz, www.express.co.uk