Zdroje: bydlimeutulne.cz, chalupari-zahradkari.cz

I cibule ocení přihnojení

Cibule se pěstuje po celém světě, a to také díky tomu, že je skutečně nenáročná a daří se jí v různých typech půd. Skvěle se ji daří v hlinitých, dobře propustných půdách a na slunečném stanovišti. Cibule patří spíše k na živiny nenáročnějším rostlinám, rozhodně jí tedy svědčí přihnojování, a to především dusíkatými hnojivy.

Cibuli svědčí hnůj

Aby byly cibule krásně velké a zdravé, používá se k jejich přihnojování chlévský hnůj. Musí být však vyzrálý. Čerstvý rozhodně nepoužívejte. Hnůj je bezpochyby skvělým prostředkem, který lze nejen dobře zapracovat do půdy před výsadbou, ale můžete jej jednoduše použít i jako tekuté hnojivo.

Jak připravit cibulím tekuté hnojivo

Do dostatečně velké nádoby dejte vodu a rozmíchejte v ní hnůj v poměru 10:1. Nechejte odstát do druhého dne a před použitím znovu nařeďte stejným množstvím vody. Dostatečně zředěné hnojivo použijte jako zálivku.

Pokud laškujete s představou použít moderní a v hobbymarketech nabízené hnojivo granulované, i to je možnost. Nicméně za dvě a půl kila takových hnojiv zaplatíte okolo sta korun. S peletkami se dobře pracuje a jsou zcela přírodní, nicméně už nejsou zdarma.

Poslední aplikace hnojiva by měla být nejpozději 3 týdny před sklizní. Konkrétní datum závisí na místě a způsobu pěstování. Cibule se sklízí v době, kdy začne nať částečně poléhat. Sazečky se obvykle sklízejí v druhé polovině srpna. Cibule pěstovaná ze semen za zhruba 150 dnů po výsevu, tj zhruba od července až do září.

Související články