Cibule zimní Maďarská je vytrvalá naťová cibule patří botanicky k druhu cibule zimní (Allium fistulosum). Odrůdu pěstujeme na Gengelu od roku 2006, původně pochází z rakouské uchovatelské organizace Arche Noah (Archa Noemova).

Vytrvalá a pohledná

Cibule zimní Maďarská je otužilá a plně mrazuodolná, pěstujeme ji jako trvalku v několika trsech na záhonu. Vyžaduje občasnou okopávku, abychom zabránili zaplevelení trsů, které jsou tvořeny několika malými podzemními cibulkami. Občasné přihnojení kompostem dodá rostlinám živiny.

Výtečná jarní zelenina

Tato cibule raší velmi brzo na jaře, mezi prvními zeleninami a sklízí se na listy (podzemní cibule netvoří). Oproti známější pažitce jsou její listy mohutné a větší, je výbornou zeleninou do polévek, ale i pomazánek nebo na chleba s máslem, lze ji využít i na výrobu pesta.

Jenoduché množení

Množíme ji buď vegetativně, dělením trsů nebo ji necháme vykvést jako u jiných cibulí a sbíráme zralá semena. Protože je cizosprašná, je třeba pohlídat, aby v okolí nekvetla jiná sorta cibule zimní. To lze vyřešit tak, že jinou odrůdu seřízneme, aby netvořila květní výhony. Kvete tak vždy jen jedna odrůda a osivo je nesprášené, čisté.