Cibule je jednou ze základních plodin, která se pěstuje téměř na každé zahradě. Má totiž velmi bohaté využití v kuchyni a používá se nejen k přípravě čerstvých salátů, ale je součástí polévek, omáček, masa a nejlépe chutná i čerstvě pokrájená na krajíci chleba se sádlem či s kvalitní paštikou. Cibule obsahuje nesčetné množství užitečných vitamínů a také látky, které podporují dobré trávení. A protože nastává období výsadby, je dobré správně připravit záhony, kde ji budete chtít pěstovat.

Více se o sázení cibule dozvíte v následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Semena nebo sazečka?

Je jen na vás, jestli budete cibuli pěstovat ze semen nebo z cibule sazečky. Pokud se rozhodnete pro první variantu, vyjde vám pěstování cibule o něco levněji. Když se rozhodnete pro sazečku, sklizně čerstvé cibule se dočkáte zcela jistě dříve. Sazečku snadno pořídíte v obchodech pro zahrádkáře a hobby marketech. Nezapomeňte však zasadit cibuli včas, a to nejpozději do počátku dubna.

V jaké půdě bude cibule prospívat

Pro správný a rychlý vývin cibule je velmi důležitá pečlivě připravená a kvalitní půda, která je lehká až středně těžká. Cibule má ráda půdu propustnou, ale ne příliš vyschlou. Nejlepší je dát půdě dávku živin už na podzim a zapracovat do záhonu zelené hnojení, nebo kompost. Dohnat to samozřejmě můžete i v tomto období. Jarní půdu byste měli řádně zkypřit, rozrušit motykou a následně urovnat hráběmi.

Pěstování cibule ve vyvýšeném záhoně

Cibuli můžete pěstovat i na vyvýšeném záhoně. Půdu byste měli obohatit o příměs písku a tak 5 cm vrstvu vyzrálého humusu. Půda na pěstování cibule by nikdy neměla být příliš kyselá, spíše neutrální či mírně zásaditá. K tomu vám pomůže posyp mletým dolomitickým vápencem, který stačí do půdy lehce zapravit. Využít můžete i dřevěný popel, který zvedne pH a dodá prospěšné minerály.

Jak cibuli vysadit

Následně si pomocí provázku či prkna vyznačte jednotlivé řádky a vykolíkujte si jamky v půdě tak, aby byla sazečka po vysazení alespoň 5 cm pod povrchem a minimálně 10 cm od sebe. Cibule bude během růstu potřebovat dostatečný prostor.

Netkanou textilií urychlíte sklizeň

Každou cibulku vkládejte podpučím dolů a špičkou nahoru. Poté sazečku přihrňte zeminou tak, aby byla špička téměř zahrnutá. Následně si všechny řádky označte a sadbu pravidelně zalévejte. Když záhon překryjete bílou netkanou textilií, vytvoříte příhodné mikroklima a ochráníte cibuli před nebezpečnými škůdci.

Když vykouknou první výhonky

Jakmile se objeví první mladé výhonky cibulek, pravidelně je zlehka kypřete, případně i jednoťte. Plejte velmi opatrně, abyste nepoškodili kořínky cibulek. Dopřejte novým rostlinám také dostatečnou zálivku. Zalévejte jen mezi řádky, přílišná vlhkost rostoucí nati škodí. Sazečce také výborně poslouží v začátcích pěstování mulč, využít můžete slámu, kůru či posekanou trávu. Ve chvíli, kdy se cibule rozrostou je dobré mulč odstranit.

Související články

Zdroje: www.abecedazahrady.dama.cz, www.zahradkarskaporadna.cz, www.cibuloviny.com