Pěstování cibule má dlouhou tradici

Jedná se o jeden z nejstarších druhů zeleniny na světě, která se používá nejen v kuchyni, ale i jako rostlina prospěšná našemu zdraví. Dochutí mnoho pokrmů a pomůže při nachlazení s rýmou i kašlem. Údajně pochází ze střední Asie. Podle jiných zjištění může také pocházet z Iránu, Afganistánu nebo Pakistánu. Velice oblíbená byla cibule už ve starém Egyptě a v léčitelství má svou tradici i v Indii a Číně. A právě teď nastává období, kdy si můžete tuto potřebnou a zdravou zeleninu vysadit a vypěstovat si cibuli domácí.

Více o výsevu mrkve a výsadbě cibule se dozvíte na následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Kdy cibuli vysadit a jak

Ideální období pro výsadbu cibule je teď, tedy od poloviny března až do počátku dubna. Můžete ji pěstovat buď z předpěstovaných sazenic, tedy ze sazečky, anebo z výsevu. Nejrozšířenějším a nejoblíbenějším způsobem je sazečka. Zakoupit ji můžete u farmářů, v hobbymarketech a pěstitelských obchodech.

Předpěstované sazenice

Pokud se rozhodnete pěstovat cibuli ze semen, jsou skvělé odrůdy Owa, Globo a Blanco Duro, které se zároveň hodí i do vyšších poloh. Jejich osivo by se ale mělo vysévat již v polovině února a vzrostlé a nepřepichované sazeničky se vysazují na konci dubna na záhony. Uvedené odrůdy můžete pěstovat i z přímých dubnových výsevů, ale sklízet budete později a nejspíš se nedočkáte moc velkých cibulí.

Cibule sazečka

Nejkvalitnější cibule sazečka mívá v průměru 4 až 10 mm, vhodná je i sazečka o průměru 10 až 15 mm. Sazečka o průměru nad 20 mm mnohdy vybíhá do květu a spíše se pěstuje pro zelenou nať. Vyhněte se také jakkoliv poškozeným cibulkám a také těm, které jsou nadměrně narašené.

Cibulky sazečky vsaďte do půdy mělce, aby jejich horní konec vyčníval nad její povrch. Mezery mezi jednotlivými kusy by měly být 10 až 12 cm a vzdálenost mezi řádky kolem 25 cm. Během vegetace cibuli pravidelně zbavujte plevele a kypřete.

Podle zvoleného druhu cibule počítejte se sklizní koncem července. Ve chvíli, kdy nať začne částečně žloutnout a zasychat a rostliny se pokládají, nastal čas sklizně. Cibuli je potřeba vytrhat a nechat dosušit 1 až týdny na záhoně. Pokud hrozí deštivé počasí, cibuli svažte a zavěste na suché a vzdušné místo.

Přímý výsev

Tento druh pěstování cibule je vhodný pro teplejší oblasti a často se využívá ve velkovýrobě. Semínka cibule se vysévají v první polovině března do řádků, které by od sebe měly být vzdálené 25 až 30 cm. Pokud jsou vzešlé rostlinky příliš zahuštěné, je nutné je vyjednotit, aby byly od sebe 8 až 10 cm a nebraly si prostor a živiny.

Proč vysít k cibuli mrkev?

Jde o trik zkušených pěstitelů, protože některé druhy rostlin si spolu rozumí a doslova si vypomáhají. Mrkev vám cibuli ochrání před nebezpečnou květilkou cibulovou, a naopak cibule zas mrkev před pochmurnatkou mrkvovou. Proto není od věci tyto dvě plodiny pěstovat na jednom záhonu dohromady.

Související články

Zdroje: www.receptyprimanapadu.cz, www.zahradnickakucharka.cz, www.abecedazahrady.dama.cz