Zdroje: www.envic.cz, bylinky.info

Pěstování cibule: inspirace z Asie

Nedáte dopustit na šťavnatou čerstvou cibulku, ale záhony k jejímu pěstění nemáte? Nevadí. S pěstováním cibule vám pomůže i obyčejná PET láhev. Podívejte se, jaké jednoduché závěsy z PET lahví si vyrobil pěstitel z videa na YouTube kanále TEO Garden. Podívejte se pod ruce zahrádkáři, který si jednoduše a rychle vypěstoval v samozavlažovacích závěsech cibuli, respektive cibulovou zeleň.

Zdroj: Youtube

Vertikální pěstování cibule

Stejným způsobem si můžete vypěstovat i jarní cibulky nebo normální cibuli. Nicméně je jasné, že pár nádob záhon nenahradí.

V orientální kuchyni je zeleň z cibule používaná poměrně často, zatímco u nás máme zájem spíš o běžnou cibuli. Proto se může zdát, že tak krásných velikých cibulí, které používá autor videopříspěvku, je docela škoda. Nicméně sklizeň má ohromou i kvalitní, navíc ne jednu. U pěkně vyvázaných listů navíc nedochází k poškození a jsou použitelné celé. Zelené části dokáží cibuli docela dobře nahradit a záleží jen na zvyku.

Co budete pěstovat v závěsných PET lahvích je jen na vás. Závěsné a vertikální pěstování v recyklovaných nádobách má mnoho výhod. Některé systémy používají substrát, jiné používají pouze živný roztok.

V PET lahvi vypěstujete i listovou zeleninu

V závěsných nádobách nemusíte pěstovat jen cibuloviny. Je to užitečný způsob, jak si zajistit vlastní saláty i jinou listovou zeleninu.

Proč pěstovat listovou zeleninu, kterou můžete běžně koupit v obchodě? Například proto, že nic není křehčí, šťavnatější a sladší než listová zelenina čerstvě sklizená. Ta, která k vám po několika hodinách či dnech doputuje, a ještě si nějaký čas počká v lednici, nebude nikdy tak vynikající, jako ta právě sklizená.

Nezapomeňte, že nejde jen o saláty. Do této kategorie rozhodně patří také mangold, rukola nebo špenát. Pěstovat můžete rozhodně i kozlíček polní, který je vynikající a u nás patří k méně oblíbeným listovým zeleninám. Tyto zeleniny se používají nejen do salátů, ale také v dalších pokrmech studené i teplé kuchyně.

Obecně je listová zelenina nejen bohatá na kyselinu listovou, ale také řadu minerálních látek a vitamin C. Tmavé a červené listy obsahují navíc také zdraví prospěšný karoten.

Související články