Cibule je však velmi náročná na polohu záhonu, v němž roste. Potřebuje hodně slunce a prohřátou půdu. Ve vysoké vlhkosti trpí a je často napadána plísněmi a chorobami. Také byste se měli vyvarovat používání dusíkatých hnojiv. V obchodech už můžete najít speciální hnojiva určená přímo pro cibulovou zeleninu. Zaručíte si tak, že cibule bude zdravá a půjde dlouhodobě skladovat.

Cibule ze sazečky - příprava

Sazečky můžeme nyní najít nejen ve specializovaných zahrádkářských obchodech, ale také v květinářství nebo v běžných potravinách. Není divu. Mohou se sázet na přelomu března a dubna, ale ještě předtím, než je zasadíte do země, je dobré malé cibulky namořit speciálním mořidlem. Požadované množství zřeďte vodou a sazečky do směsi ponořte. Nechte je tam 6-12 hodin a poté zceďte.

Sázení

Záhon se zapracovaným hnojivem je nyní připravený na nové obyvatele. Malé cibulky vysazujte do měkkého řádku tak hluboko, aby vrcholky cibulek „nevykukovaly" ze země, ale byly na úrovni půdy. Cibule má ráda prostor, proto ji sázejte na vzdálenost 10 cm do řádků, které jsou 25 cm od sebe. (Zdroj: living.iprima.cz)

Pravidelná péče

Abyste předešli případným chorobám, je nutné cibuli pravidelně okopávat. Řádek také můžete sem tam posypat trochou kuchyňské soli. Zeleninu tak ochráníte před květilkou cibulovou, která napadá nejen cibuli, ale také česnek. Před dalšími škůdci brání cibuli také mrkev, proto je můžete vysadit hned vedle sebe.

Aby byla cibule zdravá a měla dostatek živin, je nutné ji pravidelně zalévat a také hnojit. Hnojí se většinou ve třech cyklech. Poprvé, když má rostlina dva listy, podruhé hned za 14 dní od prvního a potřetí na konci června. Pokud chcete, aby vám cibule vydržela co nejdéle, musíte ji včas sklidit. Spolehlivým znakem je zasychání natě v krčku. Listy postupně žloutnou, vadnou, až polovina natě „lehne". Tehdy jsou cibule připravené na posbírání. (Zdroj: tojenapad.dobrenoviny.sk)