Zdroje:www.zahrada-centrum.cz, www.floranazahrade.cz, zahradkarskaporadna.cz

Kdy sklízet cibuli?

Správný čas na sklizeň není vždy a všude stejná. Cibule dozrávají později ve vyšších polohách, rozdíl je také v tom, zda jste zaseli nebo vysadili sazečku. Díky tomu je možné, že je cibule vhodná ke sklizni už v polovině července, sazečka z vyšších poloh o dva týdny později a z výsevu o celý měsíc.

Pěstitelé však nemusejí koukat na týdny v kalendáři, ale raději na stav cibule na záhonu, i když vědí, že od výsevu k dozrání potřebuje cibule okolo 150 dnů. Díky nadzemní části cibule dobře poznají, zda už přišel čas ke sklizni.

Cibuli je nejlepší nechat zcela dozrát. Díky tomu bude vhodná k sušení a skladování a také méně náchylná k plísňovým chorobám. Cibuli není vhodné na záhonu svazovat či ohýbat. V době, kdy jsou nejlepší podmínky pro sklizeň a cibule je dostatečně vyzrálá, když začíná nať poléhat, zasychat a také krček cibule změkně, můžete zkontrolovat, zda má již několik tmavě zlatých slupek.

Jak sklízet cibuli?

Na sklizeň je nejvhodnější suché počasí, proto záhon nikdy před sklizní nezalévejte. Naopak počkete, až je půda dobře proschlá. Můžete si pomoci rýčem, kterým mírně nadzvednete zeminu, obvykle jde však cibule ze země jednoduše vytáhnout. S cibulí není nutné hned manipulovat, můžete ji nechat zaschnou venku vedle záhonu nebo na lískových bedničkách. Než ji přesunete na místo, kde ji budete až měsíc sušit.

Ideálně sušte cibule zavěšené svázané ve snopcích na vzdušném místě pod střechou. Po měsíci sušení můžete suchou nať zkrátit nebo ukroutit a zbavit cibuli nejhornějších špinavých slupek.

Skladování sklizené cibule

Další skladování cibule je už na vás či na spotřebiteli. Pokud mají cibule stále nať, můžete je zaplést do copů nebo věnců, které jsou praktické i dekorativní. Chcete-li odstranit nať, pak můžete skladovat cibuli v síťovaných pytlích, koších a ošatkách, kde budou mít dost sucha, nejlépe na chladnějším místě v domě.

Související články